IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокойте емоциите с тези храни без угризения

3 октомври 2018 07 20

Те засищат и ще ви помогнат да овладеете и най-големия глад

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Много от вас са „жертви“ на тъй нареченото „емоционално хранене“. Това са моменти, в които при наличие на високи емоции (най-често негативни) посягате към някои не особено здравословни храни в стремеж да се почувствате по-добре, да се утешите.

Проблемът е, че точно тези моменти съсипват изцяло диетата ви и на практика дори да сте се мъчили дни наред да спортувате и да пазите режим, ефектът така и не се появява. Сигурно вече сте чели десетки пъти, че трябва да имате подръка здравословни храни, с които да потушите „емоционалния пожар“ и това е така. Само че дали ще се почувствате по-спокойни, ако в тежък момент се натъпчете с моркови или ябълки? Едва ли.

Ето някои добри компромисни решения, които ще погалят сетивата ви и ще успокоят душата ви без да съсипват диетата ви.

Картофи

Те често са считани за враг на диетите, но това е погрешно, Да, съдържат доста въглехидрати, ала проблемът с калориите и пълнеенето идва от начина им на приготвяне. Не ги пържете! Печени или варени, те са панацея за тялото. Съдържат съставки, които лекуват възпаления. Една чиния с печени картофи няма да навреди на режима ви.

Сладки картофи

Най-вкусни са под формата на пюре или запечени с подправки и малко зехтин. Заредени с каротеноиди, те намаляват освобождаването на глюкоза и инсулин от тялото и поддържат ниски нивата на кръвната захар, в резултат на което вие се чувствате добре, сити и в кондиция.

Макарони със сирене

Изненадани ли сте? Една порция съдържа немалко калории, но приготвена по правилен начин е хранителна и ще подобри настроението ви на мига. Използвайте нискомаслено сирене/пармезан и мляко. Също така внимавайте с маслото и порцията.

Черен шоколад

2-3 парчета веднага ще овладеят желанието ви да се нахвърлите на мазен бургер или сладолед в момент на афект. Черният шоколад е много полезен за сърцето и поддържането на ниски нива на холестерол, благодарение на съдържанието на полифеноли. Той също така държи под контрол нивата на кръвната захар.

Кафе

Глътка горещо кафе превръща телесните мазнини в енергия. Според изследванията химическите съединения в кафето намаляват освобождаването на глюкозата в кръвния поток. Няколко проучвания също са доказали, че кофеинът преди тренировка дава страхотни резултати.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари