IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помагат ли доматите да отслабнете?

29 октомври 2018 11 20

И да, и не! Вижте защо трябва да хапвате повече от тях

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Доматите са чудесен източник на протеини, минерали, фибри и витамини. Освен това те помагат на кожата да бъде по-гладка и блестяща. Зеленчукът има още много предимства, сред които и ниското съдържание на калории, което го прави ценна съставка във вашия хранителен здравословен режим. Ако все още не сме ви убедили да вкарате домати в менюто си, ето ви няколко добри причини:

Малко калории

Доматите са сред зеленчуците, съдържащи най-малко калории. Един среден домат съдържа около 16 калории. Два домата не само ще ви заситят за известно време, но и няма да добавят нищо излишно към фигурата ви.

Високо съдържание на фибри

Разтворимите и неразтворимите фибри играят голяма роля в процеса на отслабване. Доматите съдържат и от двата вида. Разтворимите фибри се превръщат в гелообразна субстанция, която захранва полезните бактерии в стомаха. Тя създава усещане за ситост. Неразтворимите фибри в доматите се свързват с мазнини и предотвратяват абсорбирането им, което на практика води до увеличаване на теглото.

Ускоряват метаболизма

Експертите вече са установили, че консумацията на домати ускорява метаболизма. Изследване твърди, че те повишават и разхода на калории от тялото в състояние на почивка!

Нисък гликемичен индекс

В сравнение с много други плодове и зеленчуци гликемичният индекс на доматите е нисък – 38. Това означава, че консумацията на домати пречи на увеличаване на нивото на кръвната захар. По-голям прием на домати – по-бавно покачване на кръвната захар.

Богати на антиоксиданти

Доматите съдържат антиоксиданти, сред които и ликопен – той предпазва клетките от остаряване, намалява оксидативния стрес на тялото, което помага в процеса на отслабване.

Може ли да отслабнете само заради консумацията на домати?

Категорично не! Доматите може да бъдат част от здравословния ви режим на хранене, но самият факт, че присъстват в менюто ви не означава, че автоматично ще отслабвате.

За да намалите теглото си, трябва да се храните по определен начин и да спортувате.

3 грешки, които правите в опита си да отслабнете

Кето диетата подобрява паметта


Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари