IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да отгледате щастливо и здраво дете

30 декември 2018 07 00

Научете го на здравословни навици

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всички родители искат най-доброто за децата си. На думи и мисли е едно, на практика обаче е съвсем друго и доста по-трудно. Основното за здравето на детето ви е правилното хранене и хигиена, а за щастието му – правилната комуникация и присъствието на родителите в живота на детето.

Скорошно изследване, публикувано в „The Lancet“, твърди, че най-здравите и щастливи деца са япончетата, които имат и най-дълъг живот.

Ето и какво можете да научите от техните родители.

Позволете на децата си да експериментират

Колкото повече интересни и полезни храни опитат децата ви, толкова по-голям шанс има да започнат да се хранят правилно и да избягват „джънк фууд“ през годините.

Позволете им да се насладят на храната

Една от причините децата да не харесват конкретни храни е, че през годините са ги тъпкали многократно с ястия, които не им допадат и при първа възможност на избор ги отбягват. Оставете детето ви да реши какво обича и не го насилвайте да се храни с неща, които не понася.

Използвайте по-малки чинийки и по-разнообразни храни

Това позволява на хлапетата да хапват различни неща и да не се чувстват застрашени от размера на ястието. Освен това смесвайки различни храни, те консумират много повече витамини и полезни вещества.

Хапвайте заедно

Родителите могат да направят храненето много по-забавно и така да помогнат на хлапетата да си създадат по-добри хранителни навици. Родителската любов, топлина и позитивност кара малчуганите да се чувстват добре край масата и да се наслаждават на времето си на нея.

Физическа активност като скачане и бягане

Здравословният начин на живот включва и физическа активност. В Япония немалко хора предпочитат да се придвижват с колело и те окуражават децата си да се движат и да спортуват. Вместо да оставяте децата си часове пред компютъра и видеоигрите, излезте с тях на открито – в близката градинка или парк и спортувайте за тонус.

Бъдете строги

Вие сте възрастните и вие знаете по-добре кое е полезно и здравословно. Затова трябва да наложите правилата с твърдост, когато се налага. Спечелете уважението на своите деца и бъдете авторитет за тях, за да можете да ги поведете по правилния път в живота, за да успеят и да бъдат щастливи.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари