IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв хранителен режим е подходящ при спорт?

9 март 2017 15 40

Роси и нейното меню

Снимка: Tialoto.bg

Снимка: Tialoto.bg

Денят ми винаги започва с ранно ставане в 6:30 и въпреки това успявам да се придържам към здравословния начин на живот. Без значение дали работя, уча или домакинствам, спортът е здраве, което трябва да е балансирано и с правилно хранене! Хубавата храна е важна част от моето ежедневие, за да се чувствам добре, да изглеждам добре и да се грижа за здравето си.

Най-вече, когато знам, че наближава лятото и е време за къси панталонки или ръкави, започвам да се замислям по въпроса как да стопя излишните килограми и да вляза във форма. Казвам си: „Започвам от днес да се храня правилно, но само това ли е нужно, за да бъда в перфектна форма?“

За да пристъпя от замисляне към действие, реших да ви представя основното си меню в един натоварен работен ден, което е изключително лесно и ефективно за придържане към него, дори на работното място.

Първото и най-важно правило е да сте сериозни и да не се отказвате лесно от мисълта за перфектно тяло. Затова си поставете цел, която искате да постигнете и я следвайте стриктно.

Представям ви моето меню, което истински ще ви промени и ще ви накара да се храните по-здравословно. В него аз се храня по 4 – 5 пъти на ден през не повече от 4 часа.

1. Закуската

Тя е най-важна от всички хранения за деня, защото ме зарежда с енергия за целия ден. Основните продукти, които използвам, са: 2 с. л. овесени трици с половин кофичка кисело мляко, което е с 2% масленост. Понякога имам нужда да разнообразя и да сменя закуската и си приготвям чаша пълна с мюсли, соево или обезмаслено прясно мляко и лъжица йогурт. Ако желаете, към закуската може да прибавите парче плод.

2. Междинно хранене

Обичам да си правя смути, което може да е в комбинация от портокал, ябълка и грейпфрут.

3. Обяд

Винаги в менюто ми има различен вид месо – пилешко, телешко или риба, съчетано с гарнитура по избор (Ориз с малко зехтин и подправки и лимон, зелена салата с чери домати)

4. Междинна следобедна закуска

Винаги обичам да включвам ядки, богати на фибри и витамини (сурови бадеми, лешници или орехи), които да не са повече от 100 грама на ден.

5. Вечерята

Тя е лесна и бърза за приготвяне и не отнема много време. Може да сложите във фурна 150 грама сьомга, която да е овкусена с лимон, зехтин и малко черен пипер и сол. За гарнитура добавям задушени или печени зеленчуци.

Преди всяко хранене изпивам по 250 мл вода, за да може да се ускори метаболизмът ми. Откакто се храня по този начин имам повече енергия и желание да спортувам. Храната, която си приготвям вкъщи, по никакъв начин не ме кара да нарушавам работния си обяд с колегите и да продължавам да водя същия социален живот, дори когато живея здравословно.

 

Естествено, правилният хранителен режим върви ръка за ръка със спортуването и активния начин на живот. Бягане в парка с кучето преди работа, бърза разходка по време на обедната почивка или интензивна тренировка след края на работния ден – винаги намирам време за малко движение. Удобните обувки са изключително важни за мен и постигането на целите ми. В момента се доверявам на новите Ultraboost X и ги нося навсякъде с мен, в дамската ми чанта, защото са много леки, а и никога не знам кога ще имам малко свободно време, за да поспортувам. В този случай съм винаги подготвена.

Това е моят баланс между работа и правилно хранене, за да се чувствам добре и да изглеждам добре.

<iframe frameborder="0" height="360" scrolling="no" src="http://video2.ibg.bg/iframer/102929" width="640"></iframe>

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари