IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да ядете авокадо по-често

5 юни 2018 09 00

Детоксикира тялото

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Авокадото е суперхрана, която стана хит през последните няколко години. Витамините А, С, В6, желязо, магнезий, калций, натрий, полиненаситени и мононенаситени мазнини, фибри, антиоксиданти, са част от полезните вещества в плода. Той е нискокалоричен, което го прави предпочитан при много диетични режими.

Плодът има зелен цвят и по-специфично съхранение. Ако авокадото, което сме купили е твърдо, значи е зелено и му трябва време, за да узрее. Това означава да го оставим за няколко дни до седмица на стайна температура. Когато е готов, плодът става по-мек на допир. Ще познаем това по кората, която става по-тъмнозелена и се бели лесно. Узрялото авокадо може да се съхранява в хладилник, но не за дълго.

Tialoto.bg събра причини, които ще ви накарат да консумирате авокадо по-често това лято:

1. Грижи се за сърцето

Полезните вещества в плода предпазват този важен за тялото орган. Фибрите намаляват кръвното налягане, балансират нивата на холестерола и инсулина. В 100 г авокадо има близо 6,7 г фибри. Олеиновата киселина в него, която е мононенаситена, възпрепятства запушването на кръвоносните съдове, които нарушават кръвообращението. От друга страна калият понижава кръвното налягане и предпазва от сърдечен удар.

2. Намалява лошия холестерол

Високите нива на холестерола в тялото крият риск от различни болести, включително сърдечен удар. Но когато консумираме авокадо и други храни, пълни с антиоксиданти, нивото на триглицеридите в кръвта и лошият холестерол се понижават. Проучване показва, че хората, които се хранят с риба и авокадо поне веднъж на седмица, имат по-нисък холестерол.

3. Бори се с възпалението

Хората, които по-често консумират авокадо, могат да намалят възпалителните процеси в организма. Това се дължи на антиоксидантите в плода.

4. Предпазва очите

Антиоксидантите и бета-каротеноидите в авокадото са полезна храна за здравето на очите. Те помагат на организма да си набави достатъчно лутеин, който подобрява функциите на роговицата.

5. Изглажда кожата

В едно авокадо има 63% олеинова киселина, която върши чудеса с кожата. Както стана ясно, плодът има противовъзпалителни свойства, които спомагат за регенерацията на кожата. Антиоксидантите намаляват оксидативния стрес в клетките, пречистват ги от замърсявания и така намаляват риска от появата на петна и пъпки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари