IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трупате килограми – помислете как се храните на работа

12 юни 2018 08 20

Похапвате ли набързо?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Натрупали ли сте повече излишни килограми през последните месеци? Това може да се дължи на здравословни проблеми, храненето през зимните месеци или стрес. Според американски учени, има и друга причина – навиците ни на работното място.

Ето шест вредни навика по време на работа, които водят до напълняване:

Излизане с колеги за похапване

Много малко са онези, които искат да излязат в обедна почивка и да се хранят сами. Всеки гледа да си намери компания. Но понякога хората се разминават и ако вече сте хапнали, но малко след това ви поканят да се разходите с колегата за сладолед или някой десерт, вие не можете да откажете и ядете повече от необходимото. При това в повечето случаи става дума за вредни храни. Ако искате да излезете на разходка или кратка почивка с колеги, отидете, но не си купувайте нищо за ядене или не прекалявайте със сладкото.

Хранене под стрес

При някои хора работата е доста стресираща и те много често нямат достатъчно време, за да отидат до стола, затова си купуват нещо набързо и се хранят на бюрото или на крак, непосредствено преди важна среща или ангажимент. Но липсата на време пришпорва хората и те поглъщат яденето без да го сдъвкат достатъчно. Това може да доведе до тежест в стомаха и покачване на килограми.

По-слаба светлина – по-голям апетит

Доказано е, че хората, които работят в по-слабо осветени помещения изпитват измамно чувство на глад по-често през деня. Следващия път когато ви се прияде през деня, залъжете глада с дъвка или някаква напитка, след което пуснете осветлението в офиса или дръпнете широко пердетата, за да може слънчевата светлина да влезе вътре.

Висене в стая за почивка/развлечения

Не всяка фирма разполага със стая за пушене, хранене и развлечения. Повечето решават да ги спестят, за да може работниците да не си губят времето там. Но тези, които са осигурили такива на служителите си, ги предразполагат не само да си отпочинат, но и да похапнат различни сладки неща, които са донесени за почерпка от техните колеги. Колкото по-често висят там, толкова по-нездравословно ще се хранят, което е предпоставка за напълняване с течение на времето.

Работа до късно

Колкото повече работа имате, толкова по-малко свободно време ще ви остава. Ако решите да си довършите работата до по-късно, със сигурност ще си поръчате вредна храна. А вечерята в офиса може само да ви развали режима и да доведе до излишни килограми. Колкото по-късно се храните, толкова по-бавен е метаболизмът на тялото.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари