IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кучешката любов може да ви разболее

18 май 2018 09 00

Доста бактерии сменят приемника от животински към човешки

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Хубаво е, когато се прибереш у дома и там някой с нетърпение чака да го гушнеш и да те целуне...или по-точно оближе. Връзката с домашния любимец обаче може да бъде опасна за здравето, особено ако често му позволявате да ви ближе по лицето. Защо?

Човешката и кучешката слюнка се различават, както и съдържанието на бактериите в нея. Като цяло кожата абсорбира много малка част от веществата при досег със слюнка, ето защо е опасно чужда секреция да навлиза в човешкото тяло през лицето, където има досег с устата, очите, носа и други „процепи“ на кожата.

Колко опасна е кучешката слюнка?

Не е задължително тя да ви разболее. Ако обаче имате понижена имунна система, бактериите може да атакуват тялото ви и да развиете някаква инфекция. Препоръчително е не само да не смесвате телесни течности с вашия любимец, но и да не пипате уязвимите части от лицето си, когато сте го галили. Бактериите се пренасят и от козината по ръцете. Така че мийте внимателно ръцете си, особено преди хранене.

Най-лошият случай

В най-лошия случай бактерии може да навлязат в тялото ви и да причинят инфекция, стомашно неразположение или обрив.

Инфекция

Кучешката тения/глисти се предава от куче на куче, когато се облизват. Кучетата обаче могат да предават тези паразити, когато ви оближат. Те причиняват обриви, сърбеж, кашлица, болки в стомаха, диария, треска и умора.

Стомашни неразположения

Когато кучетата ядат, облизват се и вкарват носа си в неща и места, където не трябва, някои от бактериите, идващи от тези замърсени неща, са зоонотични, което означава, че те могат да бъдат прехвърлени от животни на хора и да причинят проблеми. Тези бактерии могат да причинят разстроен стомах, диария, гадене, повишена температура и повръщане. Бактериалните инфекции могат да включват Giardia, Clostridium, E.coli, Salmonella, Leptospira и Campylobacter. Струва ли си да рискувате за една кучешка целувка?

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари