IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с тялото ви при дълъг полет

10 октомври 2018 08 40

Пазете се от обездвижване

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Обичате ли да летите? Вероятно отговорът е да, тъй като гледката от небето е наистина завладяваща. Но освен че можете да гледате земята от птичи поглед, дискомфортът по време на полет е наистина голям. Освен че сте ограничени от движение, има и други обстоятелства, които могат да направят пътуването ви неприятно и да афектират процесите на тялото в него.

1. Дехидратирате се – 3-часов полет може да лиши тялото ви с до 1,5 литра течност.

2. Подувате се – атмосферното налягане причинява подуване и болки в стомаха заради започналото образуване на газове.

3. Намалява притокът на кислород в тялото – атмосферното налягане в самолетите е едва 75% от нормалното атмосферно налягане; това може да ви причини главоболие.

4. Заобиколени сте от микроби – вероятността да хванете настинка/грип в самолет е 100 пъти по-голяма, тъй като циркулацията на въздуха е ограничена с 50 %

5. Сетивата ви са притъпени– една трета от вкусовите ви рецептори не работят, а атмосферното налягане се отразява на слуха ви, който също е намален.

6. Изложени сте на космическа радиация – по време на 7-часов полет вие сте изложени на същото количество радиация, колкото при облъчване от рентген

7. Кръвта слиза в краката ви – липсата на движение води до подуване на крайниците, които се изпълват и с течност от тялото.

Съвет: Когато ви очаква няколкочасов полет винаги дръжте до себе си вода, движете се при възможност и си вземете специални тапи за уши (за полет), които ще ви спестят дискомфорта при промяна на налягането.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари