IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да избягвате сламките?

19 ноември 2018 09 40

Те са по-вредни, отколкото предполагате

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Зъболекарите препоръчват да пиете повечето напитки със сламка. Така предпазвате зъбите си от пигментация и можете да ги запазите по-дълго време бели. Гастроентеролозите обаче са на друго мнение. Причината е в материала, от който са изработени сламките, а именно – пластмаса.

Изначално тя е вредна за околната среда и до голяма степен за човешкото тяло. Вероятно си мислите, че тъй като тя е медиатор между вас и течността, а не я консумирате, пластмасата няма да ви навреди, но грешите. Ето 5 причини, заради които си струва да се замислите дали да употребявате сламка:

Вредна е за зъбите

Според физиката, когато приемате сладки и газирани напитки чрез сламка, тя действа като маркуч, който „облива“ само конкретна част от зъбите ви, излагайки я на концентрирана захар, което води до увреждане на зъбния емайл.

Газове и подут стомах

Пиенето чрез сламка води до прием на излишен въздух, което води до подуване и други стомашни проблеми.

Увеличава приема на вредни напитки

Изследвания показват, че когато консумирате течности чрез сламка, вие пиете по-бързо и по-голямо количество, отколкото ако пиете директно от чаша. Според експертите, това се дължи на факта, че сламката пречи да добиете конкретна представа колко точно течност поемате. Това може да доведе до завишен прием на алкохол или други вредни захарни/газирани напитки.

Химикали

Малко или много пиейки чрез синтетичен материал като пластмасата, вие излагате тялото си на допълнителни химикали. Полипропиленът, макар в определени количества да се счита за безопасен, е доказано, че отделя химикали в течността, която пиете. Тези химикали са неблагоприятни за вашето здраве и могат да повлияят на вашите хормони, особено на нивата на естроген.

Бръчки

Ако сте суетни, можете да се замислите и върху факта, че пиенето през сламка активизира определена група лицеви мускули, което в дълготраен план може да доведе до образуването на бръчки.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари