IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо лягането в определено време е толкова важно?

27 декември 2018 06 50

То помага на тялото ви да си създаде свой ритъм

Снимка: Istock

Снимка: Istock

За мнозина в днешно време осигуряването на 7 часа сън в денонощие е предизвикателство. И ето, че учените от университета Дюк добавят още нещо към списъка с неща, които ТРЯБВА да спазвате, за да живеете здравословно – да си лягате почти по едно и също време. Повечето от нас приемат часа за лягане като задължение от детството, което изчезва щом веднъж станем възрастни.

Скорошно изследване на сп. Scientific Reports показва, че възрастните, които не се придържат към конкретен график за лягане, са по-пълни, по-малко здрави, с по-високо кръвно налягане и нива на кръвната захар.

Интересното е, че изследователите не са сигурни дали тези показатели са вследствие на нередовен и качествен сън или самите те предизвикват смущения нощем като не позволяват на човек да се наспи.

„Вероятно всички тези неща си взаимодействат по един или друг начин“, пояснява Джесика Авъри – асистент-професор по психиатрично-поведенчески науки и един от водещите автори на проучването. След като е изследвала над 1978 души тя обобщава, че ако човек си ляга по едно и също време и спи поне 7 часа в денонощие има значително по-големи шансове да се радва на добро здраве и дълголетие.

„Сърдечните болести и диабетът са често срещани в Америка и са доста скъпи за лечение. Много често водят и до преждевременна смърт. По-важното е, че човек трябва да взима мерки за превенция, а добрият сън е сред основните такива“, обяснява Авъри.

Заедно с екипа си Джесика е установила, че хората с хипертензия спят повече часове и тези, които са по-пълни, си лягат по-късно. И че за измерване на сърдечния ритъм и метаболитно ниво от изключителна важност е регулярността на съня – дълготрайност и времеви отрязък. Хората, които редовно не си доспиват са по-склонни към депресия и стрес, показват нейните анализи. Според тях в тази група влизат най-вече афроамериканците, тези с китайски и испански произход.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари