IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ви е толкова хубаво като кихате?

28 април 2019 08 00

Според учените усещането е почти като при оргазъм

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Какво е усещането да искате да кихнете, но да не можете? Дразнещо и неприятно, нали? Има хора, които толкова се напрягат, когато не могат да кихнат, че си бъркат в носа с тънък предмет, за да провокират кихане. И след като напрежението спадне, се чувстват почти като след оргазъм.

Защо кихането ни кара да се чувстваме добре?

Според експерти, напрежението в мускулите, което се натрупва в гърдите, предизвиква натиск и когато кихате, мускулите се отпускат и налягането се освобождава. При всяко освобождаване на напрежението изпитвате задоволство, подобно на това да седнете след дълъг уморителен преход или да пиете чаша вода след като часове наред сте усещали жажда. Ако тренирате всеки ден, знаете, че кихането носи усещането като след интензивна тренировка. Има дори доказателства, че то води до освобождаване на ендорфини, които стимулират центровете на удоволствие в мозъка.

Защо кихаме по няколко пъти наведнъж?

Много хора кихат няколко пъти последователно. Това се получава, защото кихането е като рефлекс и има домино ефект – веднъж започнеш ли, влизаш в поредица.

Оргазмът може да стимулира кихане

Британски изследователи публикуват в сп. Medical Journal, че има случаи на кихане, отключено от оргазъм.

Кихането е резултат от подаден от мозъка сигнал, че има нещо дразнещо в носа. При оргазъм, също се изпращат сигнали до мозъка, но частта, в която се обработват, е с автономна нервна система и може да стане объркване и пускане на погрешен сигнал.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари