IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спининг – 5 ползи от тренировката, независимо от фитнес нивото ви

28 април 2024 18 00

Приемете това като знак да се запишете за следващия урок

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Часовете по спининг се превърнаха в основна тренировка през последните няколко години и има защо. Дейността предлага отлично раздвижване за всички, независимо дали сте начинаещ в упражненията или опитен член на фитнес залата. Това е аеробна тренировка с висока интензивност, извършвана на стационарен велосипед, обикновено на закрито във фитнес или с помощта на онлайн класове у дома. Спинингът има някои впечатляващи ефекти върху ума и тялото, което го прави идеален за подобряване на вашата уелнес рутина.

Пет ползи от спининг класовете

1. Подобрява сърдечносъдовото здраве

Класовете по спининг са отлични за здравето и издръжливостта на вашето сърце, тъй като ангажират сърдечносъдовата система по много начини. От една страна, тренировките включват интензивна сърдечносъдова дейност, което води до увеличаване на сърдечната честота. Това е от решаващо значение за насърчаване на сърдечносъдовата издръжливост, тъй като сърцето ви започва да изпомпва повече кръв с всеки удар, доставяйки кислород и хранителни вещества на мускулите. На свой ред, сърдечният дебит (или количеството кръв, изпомпвано от сърцето за една минута) се увеличава, което допринася за подобрена сърдечносъдова годност.

2. Увеличава мускулната сила и издръжливостта

Спинингът ангажира основните мускулни групи в краката, включително квадрицепсите, подколенните сухожилия, прасците и глутеусите. Повтарящото се въртене на педалите срещу съпротивление активира тези мускули, което води до повишена сила и издръжливост. Нещо повече, колоезденето непрекъснато свива мускулите на краката по време на цялата тренировка. Това продължително усилие подобрява издръжливостта, като тренира мускулите да работят ефективно за продължителен период от време.

спининг istock

Снимка: iStock

Противно на общоприетото схващане, тренировката за съпротивление не е единственият начин за тонизиране и насочване към определени мускули за сила. Аеробните упражнения, като колоездене на закрито, също могат да помогнат, тъй като многократно ангажират множество мускули. По-конкретно, по време на тренировка краката ви постоянно се движат нагоре и надолу, докато коремът работи, за да ви държи изправени. С течение на времето това ще помогне за укрепване и увеличаване на силата на мускулите в корема и краката.

3. Подобрява стабилността на ставите

Тъй като тренировъчният курс укрепва мускулите на краката ви, той също подобрява стабилността на вашите стави. В края на краищата, една от основните функции на мускулите на краката е да помагат на ставите да останат на място и подравнени, предотвратявайки излишното движение. Това е от ключово значение за намаляване на риска от наранявания, особено в коленете и бедрата – нещо, което става още по-важно с възрастта.

спининг istock

Снимка: iStock

Например тъй като неподвижното колоездене укрепва квадрицепсите (мускулите в предната част на бедрото), то подобрява способността им да стабилизират капачката на коляното и да ви помагат да ходите, да изкачвате стълби и да ставате от столовете с лекота. Колоезденето също работи върху подколенните сухожилия или мускулите зад бедрото, които повдигат педала нагоре с всеки цикъл и стабилизират ставите ви. Силните мускули на подколенното сухожилие гарантират, че можете правилно да скачате и да изпъвате бедрата си, което ви предпазва по време на други физически дейности.

4. Осигурява упражнения с ниско въздействие

Ако търсите начин да се изпотите, но не ви се мърда много-много, спининг класовете са за вас. Традиционните упражнения с голямо въздействие (като бягане, скачане на въже или интервални тренировки с висок интензитет) включват вертикални движения и скачане и могат да бъдат стресиращи за ставите – особено за коленете и глезените. Но тук е обратното. Когато използвате стационарен велосипед, педалите се движат заедно с краката ви, оказвайки много по-малък или дори никакъв натиск върху гърба, коленете, глезените и стъпалата. Това прави спинингът полезен избор за хора с определени проблеми със ставите.

спининг istock

Снимка: iStock

На всичкото отгоре, тъй като класът по въртене обикновено се прави, докато седите на велосипеда, това е вид упражнение, което не носи тежест, което означава, че тялото не поддържа пълната си тежест срещу гравитацията по време на дейността. Това е особено полезно за хора с болки в ставите или наранявания, тъй като намалява натоварването върху носещите тежести стави като бедрата, коленете и глезените.

5. Подкрепя психичното състояние и настроението

Подобно на други видове аеробни упражнения, тренировката е полезна за вашето психическо здраве. Физическата активност, която изпомпва сърцето, повишава ендорфините, които са отговорни за вашето добро настроение. Невротрансмитерите са химикали, които помагат на невроните или нервните клетки да изпращат сигнали в цялото тяло. Също така настроението ви се променя, когато знаете, че сте направили нещо полезно за себе си и за тялото.

спининг istock4

Снимка: iStock

Но предимствата не спират дотук – редовното упражнение, като например ходене на тренировъчен курс, излага тялото ви на усещане за стрес в незастрашаваща среда, което в крайна сметка повишава толерантността ви към подобни чувства. На свой ред организмът ви може да се справя по-добре с такъв натиск, помагайки за справяне със стреса в дългосрочен план.

За още съвети от сферата на здравето и фитнеса последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари