IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здрав дух в здраво тяло – как да накарате мозъка си да заобича тренировките

6 май 2024 16 30

Да, може да използвате силата на ума за по-добра фигура

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Истина е, че някои хора просто не могат да седят на едно място и животът им зависи от физическата активност. Те са онези съседи и приятели, които стават рано преди работа, за да потичат в парка или да направят бърза тренировка в близкия фитнес. Хората, които постоянно знаят колко калории се съдържа във всяка една храна на масата и следят съня, крачките и хранителния си прием. Влюбените във фитнеса, за които залата е нещо свещено и място не за тормоз и умора, а за разтоварване и създаване на едно по-добро Аз.

Но има и хора, за които просто упражненията са най-лошия приятел. Онези, които намират всякакви оправдания да отложат фитнес обещанията за следващия месец. Мотивацията им е трудна, а отиването до залата се превръща не в удоволствие и забавление, а в тормоз и задължение.

Оказва се обаче, че може да пренастроите мозъка си така, че да започне да обича тренировките и сам да ви мотивира да отидете в залата ден след ден.

Когато експертите измерват електрическата свързаност в мозъците на хора, които са силно активни, те откриват, че тези, които се възприемат за толерантни към физическото усилие, имат по-високи нива на запомнено удоволствие. Междувременно тези, които казват, че не са толкова големи фенове на тренировките, имат известна доза „предусещащ страх“ или негативни чувства преди да започнат с упражненията.

Добрата новина е, че можете да се научите да сте по-толерантни както физически, така и психически, към движението. Това ще ви помогне да се чувствате развълнувани от упражненията като цяло и да жадувате за тях по-често. Като опитате някои или всички от по-долу изброените практики, вероятно ще забележите мигновена полза. За да разширите ефекта, продължавайте усилията, така че фините промени да се натрупват с времето.

Как да накарате мозъка си да заобича тренировките

1. Добавете нещо, което харесвате

Да приемем, че нямате нищо против вдигането на тежести, но определено нямате чувството на нетърпение, когато се приготвяте за тренировка. Можете да създадете изкуствена мотивация и удоволствие, като слушате музика или подкаст, докато тренирате, използвате виртуална реалност или дори просто участвате в положителен разговор със себе си. Или пък може би ви липсва човек, с когото да тренирате – група, приятел, половинка или професионален треньор. Вие създавате външните сигнали, които могат да ви помогнат да се мотивирате. Целта е да насърчите положителни преживявания с тренировките. Постепенно емоцията ще ви стане втора природа без да се замисляте.

2. Предизвикайте се

Без значение какво правите, дейността трябва да бъде достатъчно трудна, за да имате чувство за постижение, което да ви кара да искате да я повторите. Но също така трябва да е в рамките на вашите възможности, за да защитите чувството си за собствена ефикасност. Когато хората изпитват интензивност на упражненията, която не е в съответствие с техните предпочитания или толерантност, те тренират по-малко.

вдигане на

Снимка: iStock

Направете още една крачка напред, като изберете, да речем, темпото на бягане, което смятате за приятно. Това насърчаване на автономността се отнася и за тренировките със съпротивление. Така че, ако по-продължителната почивка между сериите ви кара да се чувствате по-добре, направете го. Така ще ви е по-лесно да задържите вниманието и любовта си към тренировките за по-дълго време.

3. Изпратете на ума мотивация

Хората са настроени да пестят възможно най-много енергия и да съхраняват възможно най-много мазнини. Така че, понякога – и особено когато упражненията станат интензивни – трябва да си припомните защо преминавате през тази предполагаема лудост. Запомнете, че някои части от нашия мозък трудно осмислят упражненията.

фитнес, гирички,

Снимка: iStock

Например припомнянето, че кардиото е важно както за здравето на сърцето, така и за когнитивната функция, може да действа като мотивационен сигнал. Това ви помага да се чувствате по-позитивни в момента и да сте по-последователни с упражненията в бъдеще. Така свързвате дейността с цел и привлекателни резултати за здравето. Изненадващо, негативните мисли могат да действат и като положителни сигнали – например да си представите, че енергията и настроението ви намаляват поради това, че не сте се движили цял ден, може да бъде невероятно силна мотивация.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари