IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 ползи за здравето от достатъчния сън

31 май 2016 05 00

Нямате време за сън? Помислете пак!

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Недоспиването е един от сериозните проблеми в здравето на съвременните общества. Но независимо дали не сме се наспали заради предстоящ изпит или просто сме били до късно пред компютъра, липсата на сън ни прави непродуктивни.

Учените вече са доказвали, че с достатъчното количество сън мозъкът работи по-добре, но има и още 6 причини, които ще ви накарат да си лягате по-рано.

1. Сънят бори настинките

Учени са установили, че хората, които спят 5 часа или по-малко на денонощие, е по-вероятно да настинат, хванат грип или друг вид инфекция в следващите 30 дни.

2. Здрав сън, здрави тренировки

Това не би трябвало да ни изненадва, но вече е доказано: най-добрите тренировки ги правят хора, които са се наспали и отпочинали добре.

3. Сънят регулира хормоните и апетита

Нивата на хормоните лептин и инсулин се влияят много от съня и липсата му. Когато тялото е уморено, често мозъкът бърка сигналите и ни кара да ядем повече и по-калорични храни.

4. Сънят ни предпазва от мигрени

Изследване, проведено в Южна Корея, доказва, че умората, стресът и липсата на сън са сред определящите за неприятното състояние фактори. В количествено изражение нещата не изглеждат по-различно: хората, които спят над 6 часа на денонощие, страдат по-рядко от главоболие.

5. Сънят регулира кръвната захар

Група здрави и млади мъже си направиха експеримент и не спаха достатъчно в продължение на три дни. Резултатът: преддиабетно състояние. Изследванията установили, че свободните мастни киселини са се повишили значително в кръвта, а така инсулинът не може да си върши работата.

6. Сънят се бори със затлъстяването

Много изследвания доказват връзката между затлъстяването и липсата на сън и при деца, и при възрастни. Това вероятно се дължи на много фактори. От една страна липсата на сън води и до липса на физическа активност. Взимат се и лоши решения, свързани с храненето.

А как може да се наспиваме качествено?

Определете си време за лягане. Измислете си ритуал преди сън. Намалете кафетата, пийте ги до обед. Намалете никотина и цигарите. Нека спалнята ви бъде тъмна, хладна и тиха.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари