IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да накисвате суровите бадеми преди консумация?

7 декември 2017 06 00

Мнозина ги посочват като суперхрана

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Добре познато е схващането, че ядките са най-полезни, когато се консумират сурови. Това важи и за бадемите с едно допълнително условие – максимални ползи от богатия им състав можем да извлечем, ако преди консумация ги накиснем за няколко часа във вода.

Суровите бадеми имат високо съдържание на диетични фибри, омега-3 ненаситени мастни киселини и белтъчини. Богати са на витамин Е и витамин В2, както и на микроелементите манган, магнезий и желязо. Шепа сурови бадеми осигурява около 40-50% от препоръчителната дневна доза от тези витамини и минерали.

Много диетолози и специалисти по здравословно хранене определят суровите бадеми като суперхрана поради разнообразния им полезен състав. Проучванията обаче показват, че максимални ползи от него се извличат, когато суровите бадеми са добре накиснати във вода. Оказва се, че изборът между сухи и накиснати сурови бадеми не е само въпрос на вкус, а въпрос на избор на по-полезната разновидност на ядката.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари

Дончо ( преди 6 години )
Няма "супер" храни - това са манипулиращи хората търговски трикове!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар