В САЩ в периода 2004-2016 година се наблюдава трикратно нарастване на броя на болестите, предавани от насекоми, което е предизвикано от климатичните промени, предава Франс прес.

През указания период са били наблюдавани над 642 хиляди случая, установиха Американските центрове за контрол и превенция на болестите. Сред тях фигурират заболяванията от лаймска болест, от западнонилски вирус и зика, на чиято сметка са регистрирани 27 хиляди случая през 2004 и над 96 хиляди случая през 2016 г.

Според специалистите предаваните от насекоми болести представляват растящ риск и страната е длъжна да се подготви по-добре за посрещането на тази заплаха за общественото здраве.

Най-честата болест в тази категория в САЩ е лаймската. Тя се предава при ухапване от кърлеж и води до сериозни последствия, които могат да доведат пациента до инвалидност. Лаймската болест е трудна за диагностициране.

Най-често разпространяваните от комари болести на територията на САЩ са западнонилския вирус, денга и зика. А най-разпространеното от бълхи заболяване е чумата.