IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навиците, които вредят на здравето ни

23 май 2018 12 40

Не лягайте с телефон в ръка

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Могат ли ежедневните навици на човек да навредят на здравето му? На този въпрос отговаря екип от американски учени, който изследва поведението и здравословното състояние на фокус група през 2017 г. Оказва се, че почти всеки един от нея обича да ходи навсякъде с телефон в ръка, дори смята за съвсем нормално да го държи близо до главата си докато спи. Но това не е никак полезно. Вижте защо.

Проучването показва, че мобилните устройства, с които не се разделяме, оказват негативно влияние на мозъка и други органи и системи в човешкото тяло. Освен държането на телефона близо до нас, ние вършим още куп действия, чрез които можем да получим от бактериална инфекция до различни здравословни проблеми, някои от които доста сериозни.

Ето кои ежедневни навици могат да застрашат здравето ни:

Поставяне на ръка пред устата при кихане – повечето хора са възпитавани да правят това, за да не заразят околните, но въпросното действие се смята за неправилно. Ако натиснем носа си при кихане, без да искаме ще внесем по-голямо напрежение в слепоочието. Така се блокира кръвният поток към мозъка и притиска излишно кръвоносните съдове. Води до главоболие и проблеми със слуха. Освен това много бактерии могат да попаднат по ръката при кихане и ние да ги разнесем на различни места. Ако имаме кърпа подръка, е добре да кихнем срещу нея, в противен случай е по-добре веднага да измием ръцете си.

Миене на косата твърде често – също може да навреди на здравето ни. Не говорим за това да ходим с мръсна и мазна коса, а за създаването на навици за миене и поддържане на косата. Смята се, че косата може да бъде третирана с шампоан най-много 2-3 пъти на седмица, иначе скалпът ще стане сух, защото ще премахнем естествените масла, които произвеждат кожните клетки на главата. Ако косата ни е мазна, честото миене няма да помогне. По-добрият вариант е да се подбере подходяща козметика за целта.

Носене на твърде тесни дънки – за по-хубава визия, но на цената на какво? Резултатите от изследването на учените са категорични – твърде тесните дънки и панталони, които носят много мъже и жени, носят не само дискомфорт, а и притискат нервните окончания. Ако често носим дънки, които са ни малки, можем да имаме тежест и болки в краката, защото по този начин нарушаваме нормалната циркулация на кръвта към тези части на тялото.

Заспиване с телефона – повечето от нас го правят, но от този ежедневен навик страдат най-много очите ни. Зачервяване, парене и подпухване на очите, са най-честите странични ефекти. Същият ефект може да получим и ако си лягаме с контактните лещи.

Светлината от екрана на новите технологии, които използваме преди сън, оказва негативно влияние както върху зениците, така и върху съня ни. Ако искаме да имаме здрави очи и да заспиваме по-лесно, е по-добре да не използваме мобилни устройства поне 3 часа преди да заспим. Същото важи и за гледането на телевизия.

Медикаментите, които използваме всеки ден, помагат за едно, но понякога имат странични ефекти, които разстройват здравето ни. Например обезболяващите, които взимаме без лекарско предписание. Ако приемаме тези хапчета повече от три пъти на седмица, можем да отключим сериозно главоболие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари