IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се грижим за очите през лятото

31 май 2018 13 00

Не прекалявайте с електронните устройства

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Очите са важна част от нашето тяло. От тях зависи до някаква степен и общото ни здравословно състояние, защото когато имаме проблеми със зрението, по-трудно можем да изпълняваме някои ежедневни дейности. Правилната грижа за очите е предпоставка за това да пишем и четем без очила по-дълго време. Лято е и слънцето навън ще става все по-силно. Ето няколко съвета на Tialoto.bg в тази насока:

Носенето на слънчеви очила през различните сезони не е за пренебрегване, особено през пролетта и лятото. Ако искаме очите ни да са предпазени от вредните ултравиолетови лъчи, трябва да подходим по-сериозно при избора на подходящи очила. През последните години на пазара у нас има много евтини имитации на различни марки, чието качество е съмнително. Проверки показват, че много от тях могат допълнително да увредят очите заради некачествените материали, от които са изработени стъклата им. Зачервяване, свръхчувствителност към светлина, сълзене, се появяват, ако очилата нямат нужната протекция от UV лъчите. По-късно може да се появят макулна дегенерация, катаракта и дори рак на очите. Но дори и да се носят очила, те няма как да ни предпазят на 100%.

Всички използваме електронни устройства, но има хора, които прекаляват с тях. Заспиване с телефона и таблета, гледане на телевизия до късно, прекалено облъчване от лаптопа или настолния компютър, могат да повредят очите. Много проучвания показват, че синята светлина от тези технологии не само нарушава зрението, а и оказва негативно влияние върху съня. Затова е добре да следваме правилото 20-20 – след всеки 20 минути използване на мобилен телефон или друга подобна техника, трябва да правим 20-минутна почивка, през която да излизаме навън и да гледаме в далечина.

Свикнали сме да си търкаме очите винаги, когато сме уморени, но по този начин можем да ги раздразним още повече, защото по пръстите има различни нечистотии. От друга страна така еластичността на кожата около очите намалява. Винаги, когато слагаме ръце на клепачите и областта около тях, трябва да внимаваме и да не натискаме твърде силно, защото ще увеличим чувствителността на очите към светлината.

Ако работата ни натоварва по някакъв начин зрението, лекарите съветват да използваме по няколко пъти в седмицата капки за очи или така наречените „изкуствени сълзи“. Те възвръщат влажността, намаляват зачервяването и успокояват очите. Но когато тръгнем да купуваме този продукт, трябва внимателно да прочетем състава му. В него не трябва да има силни химикали, които могат да увеличат възпалението. Най-добре е при проблеми първо да посетим специалист, който ще ни изпише най-добрите капки за очи според състоянието на зрението.

Друго нещо, на което трябва да обърнем внимание, е козметиката, която ползваме за лице. Някои жени използват твърде тежък грим, който също поврежда очите. Всички спирали, сенки, очни линии, пудри и други продукти стават токсични, когато срокът за годност им изтече. Да не говорим, че в състава на някои от тях също може да има неща, които предизвикват зачервяване, раздразнение и сълзене, при някои хора с по-чувствителна кожа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари