IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пърхотът води до косопад и акне

1 юни 2018 11 40

Може да е причинен от заболяване

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Пърхотът е общо състояние на скалпа, което се среща при близо 50% от възрастните по света. Мазният скалп е най-често срещаният фактор, водещ до пърхот, но хората със суха кожа, при които няма омазняване на косата, също могат да имат този проблем.

Има различни видове пърхот, като причините за всеки тип са различни. Когато по скалпа се образуват мазни жълтеникави люспи, които залепват по главата и косата, говорим за мазен пърхот. Съществува и сух, при който люспите са бели и падат от косата.

Някои кожни заболявания като себореен дерматит и псориазис могат да бъдат съпътствани с пърхот. Първото дори може да засегне и други части на тялото освен главата. Друго характерно за това състояние на кожата е, че то се унаследява. Излагане на слънце, студ, вятър, физически и емоционален стрес, хормонални промени, нездравословно хранене, също могат да го причинят.

Какво се случва с косата при пърхот:

Сърбежът е най-честият симптом. Доказано е, че микровъзпаленията на скалпа водят до по-голяма чувствителност на кожата на главата и сърбеж. Тя може да се раздразни и от почесването с пръсти, което да доведе до по-сериозно възпаление, което не преминава лесно.

Падането на косата може да бъде сезонно, заради хормонални и други здравословни проблеми, но и поради появата на пърхот. Обикновено губим между 20 и 50 косъма всеки ден, но при това състояние количеството може да се увеличи значително.

Когато косата е суха и без блясък, това може да е причинено от пърхот. Има и случаи, при които косата прекалено бързо се омазнява заради повишеното производство на мазнини в скалпа. Има различна козметика, която да помогне при пърхот, но по-добре е тя да бъде закупена след консултация с дерматолог.

Акнето не е пряко свързано с промените по скалпа или косата. Но когато производството на мазнини по тях се увеличи, е нормално да излязат пъпки по кожата на главата или по лицето – в участъците непосредствено до косата.

Може би не знаете, но запекът или раздразнените черва също могат да са причинени заради пърхот. Причините за това все още не са изяснени, но най-вероятно това е свързано с емоционалния дискомфорт, който всеки човек с този проблем изпитва. Най-сериозно е при хората с псориазис и себореен дерматит, които ограничават контактите си и не излизат с дни навън, защото се притесняват от външния си вид.

Подходящият шампоан е първото нещо, което може да вземете за борбата с пърхота. Той трябва да запази естествените защитни механизми на скалпа и да успокои раздразнението по кожата, да почиства люспите и да има нежни съставки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари