IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самотата вреди на сърцето

12 юни 2018 11 00

Според ново проучване в Европа

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Самотата е един от рисковите фактори за ранна смърт. Това показва проучване, проведено в болницата на Копенхагенския университет. Според резултатите от него, хората, които имат по-малко социални контакти, са предразположени към повече сърдечни проблеми.

Учените са установили, че има връзка между самотата и лошото здраве на сърцето при близо 13 463 души. Те са проучили подробно кога се влошава физическото и психическото им здраве, как се хранят, пушат ли, имат ли нови приятели и връзки. От друга страна част от въпросите, на които те трябвало да отговарят, са били свързани с това кога се чувстват най-самотни, кога имат желание да поговорят с някого, в кои случаи предпочитат да останат сами.

„Самотата причинява преждевременна смърт, влошава менталното здраве и намалява качеството на живот на хората с кардиовизуални проблеми – както при мъжете, така и при жените“, коментира д-р Ан Кристенсен. И уточнява, че това доказват показателите на участниците, независимо от тяхната възраст, други здравословни проблеми, пушене и прием на алкохол. По думите ѝ, самотата се свързва с двоен риск от смърт при жените и четворен при мъжете.

Самотните мъже и жени, отговаряли на въпросите, са съобщавали, че често са разтревожени и депресирани, което оказва негативно влияние върху качеството им на живот.

„Живеем във време, в което самотата е един от най-големите бичове за обществото“, казва още д-р Кристенсен. По думите ѝ, хората, които усетят, че техни близки или приятели се изолират и не излизат навън с дни, трябва да им помогнат.

Самотата и депресията обичат слабите характери, затова каквото и да ви се случи, винаги мислете положително и не падайте духом.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари