IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекомерно изпотяване – ограничете кофеина

12 юли 2018 05 00

Какво е хиперхидроза?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Хиперхидрозата представлява състояние на повишено потоотделяне, надхвърлящо необходимото за поддържане на адекватна терморегулация. Начало на появата му може да бъде както в детска, така и в юношеска възраст, докато възникването му в по-напреднала възраст налага изключването на друго подлежащо заболяване. Всяка част от човешкото тяло може да бъде засегната, но най-често повишено потоотделяне се наблюдава по дланите, ходилата и в областта на подмишничната ямка.

Ето няколко препоръки при прекомерно изпотяване:

Ограничете пикантните храни и кофеина

Кофеиновите напитки – като кафе и кола, и пикантни храни, като – къри или люти чушки, могат да причинят изпотяване, особено на лицето и главата. Както и алкохолът. Трябва да се поинтересуваме кои са храните и напитките, които водят до силно изпотяване и да ги избягваме. Препоръчително е да не консумираме пикантни подправки.

Много важна е личната хигиена

Добре е да взимаме вана или душ всеки ден, използвайки мек почистващ препарат. В някои случаи може да имаме нужда да се изкъпем повече от веднъж дневно. Препоръчително е използването на антибактериални сапуни, за да намалим бактериите по кожата. Когато се смесват с пот, те причиняват силна миризма. Много важно е правилното подсушаване след баня, тъй като бактериите и микробите виреят на влага.

Още съвети за справяне с прекомерното изпотяване ще намерите в Puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари