IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премахване на татуировки – цветът е от значение

14 септември 2018 05 00

Размерът също

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Все още технологичните методи за премахване на татуировки не са усъвършенствани до степен пълно заличаване, дори и с повече от една процедури. Независимо от това методите търпят постоянно развитие, а основните фактори, които създават трудности за постигане на желания ефект са плътността на пигмента, неговата дълбочина на проникване, цвят и размерът на самата татуировка.

Първите опити за премахване на пигмента от кожата са били с различни смеси и мехлеми, с различни видове киселини. Впоследствие започват да се прилагат механични методи, които в част от случаите водят до трайни и неестетични белези.

Към днешна дата все по-навлизащ и ефективен метод е обработване на участъците с лазер. Неговата роля е в раздробяването на много фини частици на използваните багрила, които след това се пренасят до лимфни възли чрез лимфните съдове. Но има редица фактори, които имат значение за сполучливото премахване.

При професионалните татуировки пигментът се разполага в по-дълбоките слоеве на кожата, което затруднява последващия етап с премахването на пигмента. Освен това мастилото не е в няколко слоя, а в един – така се концентрира повече количество, което е и по-трудно за премахване.

Цветът също има значение при опитите за заличаване на татуировката. Значение за въздействието на лазерната техника има настройване на дължината на вълната на лазерния лъч според цвета на татуировката. Цветове като жълт и оранжев са трудни до невъзможни за премахване. Най-лесно и бързо се разграждат черните и тъмносините пигменти.

Размерът на пигментните частици също има значение, като тези с по-малки размери са по-лесни за премахване.

Още за премахването на татуировките четете в Puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари