IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкохолът помага в общуването на чужд език

27 септември 2018 11 40

Дава ни самочувствие

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Алкохолът помага да общуваме по-добре с хората на чужд език. Това доказва съвместно изследване на британски и холандски учени, резултатите от което са публикувани в „Journal of Psychopharmacology“.

Според данните на участниците, над 80% от тях се справят много по-добре в говоренето на друг език след като са употребили алкохол, някои от които в минимално количество. Изводът е, че той „развързва“ езика и подобрява комуникацията.

Проучването включва 50 души с немски за майчин език, които учат в Маастрихтския университет, разположен в Холандия, близо до границата с Германия. Всички са посещавали лекции на нидерландски и след края им успешно са взели изпита по чуждия език.

За да докажат своето твърдение, учените помолили участниците да проведат непринуден разговор с холандец, който да трае поне две минути. Преди него на половината дали алкохол (според теглото на всеки), а на другите вода, след това с интерес слушали речта им.

Записаните разговори на студентите са пуснати на холандски лектори, които не знаели, че една част от тях са употребили алкохол. Участниците също трябвало да споделят дали са се справили добре.

Оказва се, че холандските специалисти оценяват по-добре произношението на групата, която е приела алкохол, в сравнение с тази, която не е.

Авторите на проучването уточняват, че на участниците е дадено малко количество алкохол и са категорични, че прекаляването със спиртните напитки по-скоро ще изложи хората, отколкото да им помогне при говоренето на какъвто и да е език. Те обаче припомнят, че още през 1972 г. техни колеги откриват, че пиенето на алкохол в малки дози може да подобри произношението на американците, живеещи в Тайланд.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари