IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сок от кисели краставички – помага не само при махмурлук

28 септември 2018 09 20

Ето кои са ползите му

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Началото на есента е време за слагането на зимнина. Много семейства са изпекли чушките и вече са готови с лютеницата. Освен нея, голяма част от българите обичат да приготвят кисели краставички и има защо. Стерилизираните зеленчуци са много полезни, сокът, който остава в буркана също.

Знаехте ли, че приемането на чаша сок от кисели краставички преди тренировка може да предотврати спазмите? Течността също помага на организма да се възстанови по-бързо след голямото физическо натоварване. Ако сте свикнали да изхвърляте сока непосредствено след изяждането на краставичките, пробвайте да го пиете.

Кои са предимствата на сока за здравето?

Помага при спазми

Както вече стана ясно, сокът може да се пие от спортисти или хора, които ходят активно на фитнес. Изследване в САЩ през 2016 г. установява, че възстановяването след тренировка може да се ускори до 45%, ако се приема течността от буркана с краставички преди и след тренировка. Разбира се, за по-тежките и едри хора е нужно по-голямо количество. В сока има вещества, които спират изгарянето на специфични нерви, причиняващи мускулни крампи. Те също могат да помогнат при така наречения синдром на неспокойните крака.

Гони махмурлука

Ако мъжът ви се скара, че сте изхвърлили сока от буркана с краставички, който е изпразнил по време на вечеря, има защо. Течността върши чудеса при махмурлук. При прекаляване с алкохол се нарушава електролитният баланс в организма, който сокът може да възстанови. Той тонизира, предотвратява повръщане и хидратира тялото, защото след него ще ви се допие повече вода.

Помага при диетични режими

Сокът от киселите краставички може да бъде добър заместител на висококалоричните енергийни напитки. Той е нискокалоричен и не съдържа мазнини. Препоръчва се на хора, които искат да отслабнат, защото съдържа оцет, който също насърчава „топенето“ на килограми.

Грижи се за чревното здраве

Пробиотиците в течността, в която са стерилизирани краставичките, стимулира растежа на добрите бактерии в червата. Те насърчават работата на храносмилателната система и стимулират чревното здраве. Изследвания показват, че пиенето на сока намалява риска от рак на дебелото черво.

Подобрява дъха

Бактерии в устата могат да причинят неприятен мирис. Консумацията на сок ги елиминира.
При някои хора с по-чувствителен стомах сокът може да предизвика киселини. Ако това се случва с вас, консултирайте се с лекар и преустановете пиенето на течността от буркана с кисели краставички.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Щерю ( преди 5 години )