IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 невероятни ползи от стречинга

2 октомври 2018 10 40

Намалява болката

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Когато чуем думата стречинг, най-често се сещаме за изпъването, което правим рано сутрин непосредствено след като се събудим. Но всъщност става дума за комплекс от упражнения, които имат за цел да разтегнат мускулите и тъканите. Някои хора ги бъркат със загряването, което се прави преди всяка тренировка, но двете са съвсем различни неща.

Загряването има за цел да повиши температурата на мускулите, които искаме да разтегнем. Подценяван от много хора, стречингът има много ползи за тялото. Ето кои са те:

Намалява стреса

Чувствате ли напрежение в раменете в края на тежкия работен ден? Сякаш носите чувал с пясък на гърба си. Серия от упражнения за разтягане ще ви помогне да се отървете от стреса и умората, с което да „изхвърлите“ натрупаната тежест от плещите.

Понижава кръвната захар

Проучване от 2011 г. показва, че възрастни, болни от диабет тип 2 трябва да правят по-често стречинг упражнения, защото те поддържат баланса на кръвната захар. При разтягане нивата на захарта се понижават.

Намаляват риска от контузии

Комплексът от стречинг упражнения кара тялото да влезе по-лесно в тренировъчен режим и по този начин намалява риска от бъдещи контузия. А всеки знае, че едно неправилно разтягане може да причини много проблеми.

Подобрява тренировките

По-честото изпълняване на стречинг упражнения подобрява тренировките във фитнеса. Човек става по-гъвкав, кляка и става без проблем.

Понижава болката в тялото

Избягвайте упражненията от сорта разтегни и задръж. Фокусирайте се повече върху обхвата на движение и работата с меките тъкани. По този начин може да намалите болката в тялото и да предотвратите поява на нова.

Засилва концентрацията

Стречингът следобед може да ви освежи по-добре дори от кафе. Вместо да ходите в кафенето или да пушите пред офиса, отделете няколко минутки за разтягане. Така ще подобрите кръвообращението на тялото и ще повишите притока на кръв към мозъка, което е предпоставка за по-голяма концентрация до края на работния ден. Упражненията намаляват и крампите в крайниците, които се получават от заседяване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари