IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Количеството кафе, изпито през деня, определя колко време спим

2 октомври 2018 12 40

Ето как напитката вреди на тялото

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Количеството на кафето, което изпиваме през целия ден, определя до голяма степен колко ще спим през нощта. Това показват резултатите от проучване на американската технологична компания „Eight Sleep“. Според данните, ако човек приема по 1-2 чаши кафе на ден, сънят му продължава средно около 6 часа и 45 минути. Представете си какво се случва, ако кафетата станат повече.

Според Грейс Дероча, диетолог и сертифициран специалист по здравословно хранене, кафето има повече отрицателен ефект върху тялото, отколкото положителен. По думите му, нарушенията на съня са само част от последиците от прекаленото пиене на топлата напитка.

Не „зарежда“ с енергия

Попаднал в организма, кофеинът, който се съдържа в кафето, стимулира централната нервна система. Той изостря сетивата и освежава, но този ефект не трае дълго. Неговото действие трае от 3 до 5 часа, но след това човек може да се почувства още по-изморен отпреди.

Кофеинът има свойството да блокира аденозина – вещество, което има важна роля за трансфера на енергия. Ето защо когато пием повече от една чаша, не се чувстваме по-свежи, а напротив.

Кафето предизвиква главоболие

Ароматната напитка е като наркотик за тялото, подобно на цигарите, без които някои не могат. Ние бързо свикваме с него и организмът ни става резистентен на действието му. Доказано е, че по-голямото количество кофеин може да причини главоболие и отпадналост. Ако например изпитвате първото по време на работа, по-добре проветрете въздуха в помещението или излезте на разходка, а не пийте кафе, което само ще засили болката в слепоочието.

Състарява кожата

Кофеинът причинява обезводняване на организма, което си личи най-вече по кожата. Тя става суха и губи блясък. Когато прекаляваме с кафето, се образуват тъмни кръгове под очите.

Повишава кръвното

Лекарите са на мнение, че не трябва да пием повече от едно кафе на ден. Повишеното количество на кофеин в организма увеличава производството на хормоните на стреса, които водят до покачване на кръвното налягане. Това е нещо като защитна реакция на тялото.
Ако имате високо кръвно, по-добре пийте кафе без кофеин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари