IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година: Близо 4 000 българки се разболяват от рак на гърдата

3 октомври 2018 10 00

Той е най-честото заболяване при жените

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Ракът на гърдата е най-честото заболяване при жените, което причинява най-висока смъртност. В България годишно се разболяват около 4000 жени. Данните за тази година показват, че през 2018-а у нас са се разболели 4016 жени, докато в Европа – 5223. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR проф. Иван Гаврилов, цитирайки Европейския раков регистър.

Коварното заболяване на млечната жлеза е лечимо в над 90% от случаите, стига да бъде открито навреме и има добре действаща профилактика, коментира специалистът.

Заболеваемостта от рак на гърдата в България е 98,8 на 100 хил. души население, в Европа 128,8 на 100 хил., докато в САЩ тя е над 140. По думите на онколога, смъртността у нас е по-голяма, което най-вече се дължи на това, че много жени откриват, че имат този вид рак твърде късно.

„Статистиката е плашеща и показва едно сериозно подмладяване на пациентките с рак на млечната жлеза. Обществото трябва да знае, че ракът на млечната жлеза се среща и диагностицира и при мъже, макар и в много по-минимален процент“, коментира от своя страна д-р Желязко Арабаджиев. Той бе категоричен, че профилактиката има много голямо значение.
„Пациентките трябва задължително да се обръщат на първо място към своя личен лекар. Поне 2 пъти годишно да провеждат ехография и клинична оценка на млечните жлези. 2 пъти годишно трябва да посещават своя гинеколог, който да провежда гинекологични прегледи“, добави лекарят.

Ракът на гърдата засяга все по-млади жени в активна възраст. Статистиката показва двойно увеличение на случаите с открит карцином на млечната жлеза при дамите между 30 и 35 години. Октомври е обявен за Световен месец за борба с коварното заболяване. По този повод 10 болници у нас организират безплатни прегледи.

Още по темата може да видите във видеото.



Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари