IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яжте дюли, за да подсилите организма през есента

8 октомври 2018 10 00

Плодът е пълен с витамини и минерали

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

През този сезон тялото ни се нуждае допълнително от хранителни вещества, с които да се подсили и да има енергия за студените зимни дни. Дюлята е един от плодовете, намиращ се в дворовете ни и пазарите този сезон, който е пълен с полезни витамини и минерали.

Има няколко различни видове дюля. Всички са богат източник на витамин С, цинк, калий, мед, желязо и диетични фибри. Плодът съдържа органични съединения като катехин, епикатехин и други фитонутриенти, които допринасят за отделни процеси в организма.

Защо да ядем повече дюли през есента?

Освен под формата на сладко, дюлите могат да се консумират пресни или под формата на чай. Плодът е ценен за здравето, защото:

Насърчава загубата на тегло

Един от най-добрите начини да задържите идеалното тегло и да си гарантирате бърз метаболизъм, е да подобрите храносмилането си чрез този есенен плод. Дюлята има високо съдържание на фибри, както повечето плодове. Те насърчават работата на стомашно-чревната ви система. Така ще имате повече енергия и ще постигнете желаните фигура и килограми.

Лекува стомашно-чревни неразположения

Освен че диетичните фибри подобряват работата на храносмилателната система, те могат да предотвратят стомашно-чревни състояния като колит, възпаление на червата и други. Катехинът и епикатехинът, съдържащи се във влакната, имат способността да се свързват с някои токсини, намиращи се в дебелото черво и по този начин предпазват лигавицата от увреждане.

Грижи се за здравето на кожата

Високото ниво на антиоксиданти и витамини в дюлята заздравява кожата и я прави по-млада. Антиоксидантите намаляват увреждането, което свободните радикали причиняват на клетките. По този начин намаляват появата на бръчки, премахват пигментни петна и защитават кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

В миналото дюлята се е използвала за намаляване на алергичните реакции. Настъргана или под формата на желе, тя се поставя върху кожата и облекчава състоянието при атопичен дерматит и други състояния. Това се дължи на високото ниво на витамин С, който намалява възпалението и зачервяването на кожата.

Регулира кръвното налягане

Калият е един от най-важните минерали в човешкото тяло. Той играе съществено значение за него, защото поддържа кръвното налягане и улеснява придвижването на течности до всяка клетка в организма. Минералът причинява отпускане на кръвоносните съдове и така намалява напрежението на сърдечносъдовата система. Така се понижава риска от развитие на състояния като атеросклероза, сърдечни пристъпи, инсулти и други.

Повишава имунитета

Както стана ясно, в плода има огромно количество антиоксиданти, както и витамините С и Е, които стимулират имунната система по различни начини. Задачата на витамин С, например, е да увеличи доставките на бели кръвни клетки в тялото. Те се борят с патогени, вируси и бактерии, които ни атакуват през този сезон.

Чаят от сърцевината на дюлята се препоръчва за подсилване при настинка и намаляване на болките в гърлото.

Подобрява растежа на косата

Желязото, медът и цинкът в плода се свързват с други микроелементи и насърчават производството на червени кръвни телца. Така се увеличава циркулацията на кръвта в тялото и клетките му се насищат с повече кислород. Това води до повишен кръвен поток към кожата и скалпа на главата, което е предпоставка за заздравяване на космения фоликул и подобряване на растежа му.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари