IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как работи метаболизмът при жените на различна възраст?

11 октомври 2018 11 10

На 20 г. е изключително бърз

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Обмяната на веществата в организма, наречена още метаболизъм, има съществена роля в поддържането на идеалното тегло. Представлява различни биохимични реакции, които протичат в клетките на организма.

Тялото на жената преминава няколко основни промени през различните периоди на живота ѝ – хормонални, психологически, физиологични и емоционални. Скоростта на нейния метаболизъм се определя от възрастта, в която се намира тя.

Как работи метаболизмът на жените на възраст:

20 г.

Метаболизмът на тази възраст е изключително бърз. Жените ядат това, което искат и им е вкусно, като то се усвоява много лесно от организма. Енергията, която получават от храната, им е напълно достатъчна, за да куфеят цяла нощ в дискотеката и на сутринта да са свежи. Те нямат проблеми с ходенето по голяма нужда, но трябва да внимават, ако често се тъпчат с вредни храни, защото те могат да нарушат обмяната на веществата и доведат до запек. Дори и да напълнеят, те лесно могат да свалят натрупаните килограми.

30 г.

От тази възраст нагоре обменните процеси започват постепенно да се забавят. Докато някои жени са имали повече енергия за учене и партита по време на студентството, започвайки работа, те установяват, че се изморяват по-бързо и не могат да будуват по цяла нощ както преди няколко години. Те се нуждаят от пречистване или по-здравословен режим, защото работата ги грабва и се хранят на крак, най-вече с вредни храни. Вече трябва да се ограничават от сладкото и мазното, защото те водят до излишни килограми, които по-бавно и трудно ще свалят. На 30 тялото расте, губи мускулна маса и се нуждае от повече движение.

40 г.

В този етап от живота жените имат още по-бавен метаболизъм. При тях може да се получи дисбаланс на хормони като естроген и прогестерон. На 40 някои жени откриват, че имат проблеми със щитовидната жлеза, съответно това е предпоставка за понижена обмяна на веществата в тялото. До пет години се очаква рязко напълняване, ако тези дами не се ограничават. Освен това им остава малко време преди да приключи техният цикъл, което също има значение за метаболизма.

50 г.

Цикълът на жените на тези години вече е спрял и е започнала менопаузата. Започва още по-рязко натрупване на килограми. По-голямата част от телесната маса е от мазнини, което не е добре, защото предразполага към появата на разни заболявания. Храносмилателната система работи на по-бавни обороти.

Пълноценен сън, здравословно и балансирано хранене всеки ден, време за релакс и отработване на стреса, спортуване поне два пъти седмично, са предпоставка за по-добър метаболизъм на всяка възраст. Ако искате да се чувствате по-добре в тялото си, променете начина си на живот.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари