IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 грешки, които правите в опита си да отслабнете

24 октомври 2018 06 40

Не избягвайте напълно мазнините

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Случвало ли ви се е да започнете хранителен режим, за да свалите излишните килограми, но да нямате особен успех? Много пъти се случва така, че човек се мотивира да влезе във форма, започва ударно да тренира, подлага се на специална диета, постига някакви резултати, но после се получава така нареченият йо-йо ефект.

Чрез една диета можете да постигнете временни промени, но ако искате да имате идеална фигура, трябва да ядете разнообразни храни, от които организмът се нуждае, а не да се ограничавате от някои. В комбинация с подходящия за вас спорт, ще се чувствате много по-жизнени и щастливи в тялото си.

Стопяването на килограмите не трябва да се случва бързо и стресиращо, с много лишения за организма. Вижте кои три грешки в начина на хранене могат да ви попречат да изваете тялото си.

1. Избягване на мазнините

Не е необходимо да спрете всички мазнини. Много хора вярват, че те водят до покачване на теглото, но една част от тях наистина са полезни. Някои от тях подобряват метаболизма и участват в процеса на изгаряне на вредните мазнини.

Една от най-големите грешки е да се подложите на диета без мазнини. По-вредна е захарта, която причинява възпаление в тялото, повишава холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания. Полезните мазнини като мононенаситените мастни киселини, например, подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите. Вместо да ограничавате напълно мазнините, просто избягвайте пакетирани храни като бисквити, чипс, тестени закуски, торти и други, които са преработени.

2. Пропускане на хранене

Някои си мислят, че като пропуснат закуска, вечеря или въобще едно хранене за деня, ще постигнат желания резултат по-бързо. Но истината е, че когато го направят, тялото им преминава в режим на съхранение на мазнини и така наддават на тегло.

Ако се опитвате да отслабнете и спортувате достатъчно, е добре да ядете по три пъти на ден, като менюто ви трябва да съдържа протеини, зеленчуци и здравословни мазнини. Храните, богати на фибри, са подходящи за закуска, за да задействат метаболизма ви и предотвратят преяждане по-късно. При положение, че не сте свикнали да се храните непосредствено след събуждане, направете си поне един протеинов шейк, който да ви зареди с енергия за деня.

3. Безсмислено хранене

Ежедневието на повечето хора е толкова забързано, че те често нямат време да отидат на обяд, хапват на крак или се тъпчат в края на работния ден. Дори някои поглъщат всичко пред компютъра, много набързо, а това не е полезно.

Когато се храните, не ангажирайте вниманието си с други неща. Предъвкайте всяка хапка поне по 20 и повече пъти. Ако не ядете в подходящото време и с нужното темпо, а по-скоро се тъпчете, ще надебелеете и ще имате проблеми със стомаха.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари