IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина, по които студеното време ни влияе

30 октомври 2018 14 20

Причинява главоболие и понижава настроението

IStockphoto

IStockphoto

С идването на есента слънчевите лъчи постепенно намаляват и навън става все по-студено. Започваме да обличаме по-дебели дрехи и да пием топли напитки, за да се сгреем. Разбира се, през този сезон циркулират много вируси и подлагат на изпитание имунната ни система.

При ниски температури тялото гори много повече енергия, но в този момент се активира хипоталамусът на мозъка, който регулира температурата. Има хора, които винаги са със студени ръце и крака, други пък продължават да ходят по къс ръкав в офиса и през зимата.
Студеното време навън влияе по различен начин на всеки организъм. Вижте как:

Засилва желанието за секс

Може да ви е студено сутрин и вечер след работа, но това си има и своите предимства. Сваляйки дебелите чорапи, може да ви се прииска да се разгорещите в спалнята и учените твърдят, че това е съвсем нормално. Това от една страна е продиктувано от желанието на човек да се стопли, но и от активирането на някои вътрешни системи, една от които повишава количеството на спермата при мъжете. По информация на изследвания на Medical Daily през есента и зимата се повишава тестостеронът при мъжете и жените, който засилва желанието за секс.

Сетивата се изострят

Излагането на тялото на ниски температури и стоенето по-късно в по-топла среда влияе негативно на кожата. Но всъщност това е най-малкият проблем. Рязката смяна на топло и студено променя сетивата на хората. Не се учудвайте, ако излезете сутрин от топлия апартамент и навън ви потече носът или обратно. Усещането на различни миризми може да се засили. Според американски учени, през есента и зимата се засилват и вкусовите рецептори.

По-чести позиви за уриниране

Смята се, че жените ходят по малка нужда по-често от мъжете. Ако в студените дни посещавате тоалетната повече от обичайното, не се притеснявайте, нормално е. Така наречената диуреза (повишено уриниране) се дължи на студа, който засилва кръвообращението и активира специални рецептори. Кръвното налягане става малко по-високо от нормалното и организмът трябва да се отърве от излишните течности.

Качеството на съня се променя

По-малкото слънчеви лъчи намаляват продукцията на меланин в тялото, което оказва отрицателно влияние върху съня. Други фактори също променят неговото качество. Доказано е, че температурата в стаята не бива да бъде нито много висока, нито ниска, а средна, за да може да спим нормално. Освен това трябва да влезе чист въздух в стаята преди лягане.

Появява се главоболие

Ако изпитвате тежест в слепоочието, която по-късно прераства в главоболие или мигрена, не бързайте да се стряскате. Те също са последица от понижаване на температурите. Лекари изтъкват още, че смяната на лятно със зимно часово време също може да доведе до тези симптоми. Първите няколко дни след промяната хората са по-отпаднали и разконцентрирани.

Четете още:

Вреди ли ни смяната на времето?

Повече сън през уикендите удължава живота

Чувствате ли студ постоянно?


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари