IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удивителни ползи на чай от червен ройбос

12 ноември 2018 06 49

В него няма кофеин

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Наричат го ройбуш, ройбус или ройбос. Чаят има лечебни свойства и консумацията му се препоръчва през всички сезони. С понижаването на температурите навън той се превръща в идеалната напитка за студените сутрини и вечери.

Богат на антиоксиданти, без никакви танини и кофеин, чаят е предпочитан от хора на различни възрасти. Срещат се зелен и червен, като за втория се смята, че е много по-полезен. Той подобрява работата на имунната система, която е подложена на вируси, облекчава стомашни спазми, алергии, главоболие, помага при безсъние.

Червеният ройбос съдържа ценни хранителни вещества като кверцетин и биофлавоноиди – те подобряват кръвообращението и предотвратяват кръвоизливи. Докато някои други билки, от които се прави чай, съдържат оксалова киселина (която трябва да се избягва от хора с бъбречни проблеми), в този тя липсва. Желязо, калций, калий, мед, манган, цинк, магнезий, алфа хидрокси киселини, фенолни съединения, както и антиоксиданти като аспалатин и нофофагин, са съставките в него, които имат положително влияние върху организма.

Кои са най-големите ползи на червения ройбос?

В него има двойно по-голямо количество антиоксиданти, които се славят със своите противовъзпалителни, антивирусни и антимутагенни свойства. Те намаляват оксидативния стрес в клетките, пречистват тялото от токсини и стимулират имунната система. Полифенолите, например, допринасят за детоксикирането на черния дроб. Друг мощен антиоксидант – кверцетин, предпазва тялото от сърдечни заболявания. Той насърчава повишаването на добрия холестерол и понижава нивото на лошия в кръвоносните съдове.

4 чая, които намаляват възпалението в тялото

Антиоксидантите имат и друго важно свойство. Аспалатинът в червения ройбос, например, играе важна роля за балансиране нивото на кръвната захар. Той подобрява усвояването на глюкозата от мускулите и може да повиши инсулиновата секреция от панкреаса. Това образува нещо като щит на организма срещу развиване на диабет тип II.

Калцият, манганът и флуорните минерали в топлата напитка, поддържат по-добра структура на костите и зъбите. По-конкретно манганът стимулира ензимите, които уплътняват костите.

В Южна Африка чаят от червен ройбос се използва за лечение на алергии като екзема, сенна хрема и алергичен бронхит. Той има противовъзпалителни свойства, които се дължат на фенолите в него.

Алфа хидрокси киселината и цинкът в този вид чай са много полезни за кожата. Някои жени дори стриват червения чай на прах и го нанасят директно върху пъпки, слънчеви изгаряния и възпалени участъци. Бръчките и други симптоми на стареене намаляват благодарение на антиоксидантите в напитката.

Освен противостареещия му ефект, червеният ройбос е много полезен за подобряване на когнитивните способности. Неговите ценни съставки намаляват въздействието на окислителните странични продукти в нервните пътища.

5 ползи от пиенето на чай от хибискус

Зелен чай и мед срещу мазна кожа

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари