IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рибено масло и витамин D – полезни или вредни са за сърцето?

13 ноември 2018 06 30

Добавките с тях носят странични ефекти, твърдят учени

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Рибеното масло и витамин D в най-разпространените в хранителните добавки дози не намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и рак. Това показват резултатите от две проучвания на американски учени, представени по време на конференция на Американската асоциация на кардиолозите.

Въпросното масло помага на хора, които са с високи триглицериди. То намалява риска от смърт, причинена от сърдечносъдово заболяване.

Около 10 процента от американците пият добавки с рибено масло. Лекарите изписват приема на по-високи дози от него и витамин D при някакъв проблем, но хората ги взимат и без предписание.

„Привържениците на витамин D твърдят, че той е полезен за всичко, но в това конкретно изследване този витамин се оказа едно голямо нищо“, коментира д-р Джеймс Стайн, кардиолог от университета на Уисконсин-Медисън, който не е участвал в изследванията.

За да си набавят рибено масло, хората могат да ядат сьомга, риба тон и някои други риби. Те са богати на омега-3 мастни киселини. Доказано е, че приемът им намалява възпалението в тялото и понижава нивото на триглицеридите.

5-те най-важни витамина и хранителни добавки

Лекари от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън са проследили ефекта на добавка рибено масло от 4 г, продаваща се само по лекарско предписание. Близо 8 000 пациенти с високи триглицериди и по-голям риск от сърдечносъдови проблеми, пиещи статини, са включени в изследването. Данните от него показват, че след пет години 17 процента от пиещите добавката са претърпели някакъв инцидент – инфаркт, инсулт, запушване на артерии, изискващи лекарска намеса, при 22 процента от хората на плацебо.

Резултатите от проучването показват, че добавката с високо съдържание на рибено масло намалява риска от сърдечносъдов инцидент с 25 процента. Тя обаче има странични ефекти, например аритмия.

При второто изследване, направено в същата болница, са участвали 26 000 здрави доброволци. Те приемали по-ниска доза рибено масло – 1 г на ден. При пиещите добавката и група на плацебо, не се забелязва особена разлика, макар и при първите инфарктите да били по-малко. Тук учените проверяват и ефекта от добавките вит. D. Участниците са пиели по 2000 международни единици от витамин D или плацебо пет години. Резултатите показват, че въпросният витамин не се отразява на честотата на случаите на инфаркт, инсулт или рак, макар и последните да са намалели малко.

Специалистите уточняват, че данните от двете изследвания дават насоки за нов вариант на лечение за стотици хиляди пациенти.

Биотин – за по-здрави кожа, коса и нокти

5 витамина за по-здрава коса

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари