IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина, по които веганството влияе на настроението

14 ноември 2018 08 50

Подобрява съня

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Все повече хора от населението са вегани. Те не ядат месо, риба, морски дарове, както и всякакви продукти от животински произход като мляко, яйца, пчелен мед и други. Това е техният личен избор, а според специалисти по хранене, изключването на някои храни от менюто оказва положително влияние върху настроението.

Когато човек не яде месо, той се лишава от хранителни вещества, от които тялото му се нуждае ежедневно. Например желязото и витамин В12. Разбира се, няма спор, че има много случаи, в които е препоръчително да намалите или изключите месото от менюто си, за да се чувствате по-добре.

Според нутрициста Грета Сидху-Роб, за разлика от хората, които се хранят нормално, веганите имат много по-добро настроение.

Ето четири начина, по които настроението ви се променя при вегански режим:

1. Чувствате се по-малко депресирани

Проучване, чиито резултати са публикувани в „Nutritional Journal“, показва, че веганите са много по-щастливи в сравнение с хората, които ядат месо. На какво се дължи това? „Елиминирането на мастни киселини, предимно арахидонова киселина, която присъства в някои видове месо и се свързва с появата на симптоми на депресия, означава, че тялото ви е изложено на по-малко стрес, който уврежда клетките“, казва още Роб.

2. Подобрявате здравословното си състояние

Когато не ядете месо, вие наблягате на повече плодове и зеленчуци, в които има високи нива на витамини и минерали. Те се борят с възпалението в тялото и намаляват риска от по-честото боледуване през есента и зимата. „Витамин С, например, е едно от най-добрите средства за подсилване на имунната система. Той помага на тялото да произвежда антитела и стимулира продукцията на бели кръвни телца. Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага на организма да се пребори с инфекциите“, казва още нутрицистът. И уточнява, че когато човек е болен, настроението му се понижава, а веганският режим може да предотврати това.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете половин авокадо на ден?

3. Имате по-качествен сън

Магнезият и калцият, например, може да подобрят качеството на съня. А всички знаят, че понякога депресията и мрачните мисли могат да оставят буден човек с часове. „А спанакът, тиквените семки и авокадото, например, доставят на тялото магнезий“, посочва специалистът.

4. Понижава нивото на стреса

При веганите се наблюдава понижаване на кръвното налягане, лошия холестерол и теглото. А това също е предпоставка за по-добро емоционално здраве. Калцият, желязото, магнезият и В комплексът се свързват с понижаване нивата на стреса. Отделно антиоксидантите, открити във витамините А, С и Е, понижават свободните радикали, които увреждат по различни начини тялото.

Защо не трябва да спазвате звездни диети

Кето диетата подобрява паметта

4 причини да следите приема си на калории

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари