IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се храните след интензивна тренировка?

14 януари 2019 06 30

Режимът зависи от много фактори

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Празниците свършиха и много хора отново започнаха да спортуват. Според структурата на тялото и някои здравословни проблеми, те подбират какво да правят, за да са във форма. Но понякога забравят, че подборът на храните, които да ядат след интензивната тренировка е много важен.

Онова, което консумираме след натоварването във фитнеса, например, може да ви помогне да се възстановите по-бързо, да направите мускули и да се подготвите за следващата активност.

Tialoto.bg ви дава няколко съвета как да се възползвате максимално от храненето след спортуване:

Когато тренирате, мускулите ви използват запасите от гликоген и протеини на тялото, които след това трябва да бъдат набавени отново. „Яденето на правилната комбинация от въглехидрати, протеини, витамини и минерали спомага за ускоряване на процеса на възстановяване на използваните запаси от тях“, казва Ванеса Валтолина, сертифициран диетолог в САЩ. По думите ѝ, спортуващите трябва да включат и здравословни мазнини в храненето си. Това може да стане чрез мастноразтворимите витамини или някои храни.

Какво да ядете след тренировка зависи от вида, продължителността и интензивността на упражненията. „Храненето с по-голямо количество въглехидрати е препоръчително при онези, които бягат или карат колело за близо час бягане или колоездене – с продължителност повече от час“, коментира още диетологът пред Healthline. Тя посочва още, че след силови тренировки трябва да се комбинират повече протеини, комбинирани с умерено количество въглехидрати.

„Идеалното време за консумация на храна след тренировка е в рамките на 45 минути, но ползите могат да се видят до 2 часа след тренировка“, посочи още Валтолина.

Специалистите съветват да мислите в перспектива. Освен ако не сте спортист, храненето след тренировка не е чак толкова важно, колкото други фактори, приема на протеини, въглехидрати, мазнини и други микронутриенти през деня. Така че, когато се храните, трябва да имате предвид към какво се стремите. Ако се нуждаете от протеини, трябва да подберете неща, които ги съдържат. Но от друга страна веганите и вегетарианците трябва да се хранят с протеини от различни източници през целия ден, за да получават достатъчно незаменими аминокиселини.

Бъдете внимателни с пакетираните храни след тренировка, много от които са с добавени захари. Добре четете съдържанието на така наречените енергийни барчета. Ако спортувате 30-40 минути и не се натоварвате много, не бива да се тъпчете след това.

Може ли да отслабнете с хипноза?

Кои упражнения трябва да модифицирате след 50-те

След празниците – не се втурвайте рязко да тренирате!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари