IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с тялото, ако ядете мед преди лягане?

30 януари 2019 06 30

Предпазва организма от вируси

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Медът е предпочитан за подслаждане на топли напитки през зимата. Използва се за направата на десерти, помага при настинки и грип. Въпреки че е силен алерген, той се смята за суперхрана.

В меда има висок процент въглехидрати – около 80%, важни протеини и над 80 свободни аминокиселини. От минералните вещества, в състава му има сяра, магнезий, калий, натрий, фосфор, желязо и мед. Също така съдържа полезни антиоксиданти като флаваноиди, аскорбинова киселина (витамин С) и селен.

Повечето хора консумират мед повече през деня, отколкото вечерта. Ето какво се случва с тялото, ако приемате по лъжичка от сладкото изкушение преди лягане:

1. Сънят се подобрява

В меда се съдържа веществото триптофан, което кара тялото да се отпусне и настрои за заспиване. То се нуждае от аминокиселината, но не я произвежда и затова трябва да си я достави чрез някои храни. Ако надбъбречните жлези нямат достатъчно гликоген, се отделят хормоните кортизол и адреналин, които не позволяват на човек да спи добре. Той може да се събуди през нощта и повече да не мигне. За щастие в меда има гликоген, така че консумирането му преди сън ще ви спести неприятното будуване.

2. Кръвното налягане се понижава

Високото кръвно налягане допринася за появата на сърдечни заболявания. Контролът му е важен за здравето на сърдечната система. Антиоксидантите в меда понижават кръвното. Една лъжица преди сън е достатъчна, за да се справи с тази задача.

3. Триглицеридите в кръвта намаляват

Те са вид мазнини. Когато количеството им се повиши, може да причини диабет или сърдечни заболявания. Веществата в меда намаляват количеството на триглицериди в организма и така пречистват кръвта.

4. Имунната система работи по-добре

Медът има антиоксиданти и антибактериални агенти. Те стимулират работата на имунната система. Така тялото се справя по-добре с инфекциите, причинени от бактерии, гъбички и вируси. Приемането на лъжичка мед преди лягане ще повиши защитните ви сили в сезона на грипа.

5. Мазнините се топят по-бързо

Попадайки в тялото, медът засилва метаболизма, защото има термогенен ефект върху тялото или по-просто казано – кръвообращението се подобрява, телесната температура се покачва леко и мазнините се топят с по-малко усилия.

6. Кашлицата намалява

Медът е естествено противовъзпалително средство. Редовната консумация на 1 супена лъжица преди сън може да намали дразненето в гърлото и да помогне при кашлица. Освен това медът е добър натурален антибиотик.

Какво се случва с тялото, ако ядете джинджифил всеки ден?

Медът почиства и гони акнето

Мед с чесън и килограмите се топят

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари