IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроение и ядене: Как емоциите ни влияят?

8 февруари 2019 06 30

Тъгата ни кара да похапваме вредни храни

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Случвало ли ви се е да седите на дивана, да плачете и да си похапвате шоколад, за да се почувствате по-добре? Всеки е имал такива моменти. Първосигналната реакция на повечето от нас срещу болката е успокояването с вредна храна.

Това, което ви се иска да похапнете невинаги е онова, от което всъщност тялото има нужда. Понякога различните емоции ни карат да консумираме различни неща и това има своето логично обяснение. Според изследователи от университета „Корнел“, когато сме оптимистично настроени и щастливи от живота, тогава сме по-склонни да се храним по-здравословно. Те предполагат, че това може би се дължи на факта, че когато психичното ни здраве е отлично, физическото също. Според друго проучване от 2009 г., публикувано в „Journal of Consumer Research“, хората са склонни да си купят здравословна храна, ако научат, че тя ще им помогне да се чувстват по-добре за по-дълго време.

Как различните емоции влияят на храненето?

Яд – вредна храна за оцеляване

Може би няма да се изненадате, защото всеки от нас е изпадал в това състояние. При такава негативна емоция човек се чувства потиснат, няма настроение, целият свят му е крив и не внимава какво слага в устата си. Ядосаният човек поглъща сандвичи, хамбургери, пържени картофки и всякакви други вредни храни. Те му носят ситост и моментно удовлетворение, но после причиняват проблеми със стомаха и затлъстяване.

Нещастие – по-обилно ядене/сладко

Когато някой е нещастен, не мисли трезво за нещата и може да допусне множество грешки, една от които е да не обърне внимание с какво се храни. Освен че в такъв момент яде повече сладки неща, тестени изделия и други вредни храни, приема по-голямо количество от необходимото. Това може да доведе до чести преяждания, особено вечер. По-конкретно за шоколада и сладоледа, много хора ги ядат, защото смятат, че така ще се почувстват по-щастливи.

Според проучването на университета „Корнел“, 38% от участниците, които са гледали тъжен филм, са яли повече пуканки в сравнение с групи, които са ги консумирали по време на комедия.

Щастие – повече ядене

„Поръчвай каквото си искаш, днес аз черпя!“. Така говорят рождениците или въобще хората, които празнуват по някакъв повод. Те са щастливи и искат да споделят емоцията си с приятелите. В такива случаи човек е склонен да отрупа масата си с ядене, нищо че не може да изяде и половината. Тези моменти са извинение за някои да прекалят със сладкото, мазните меса или алкохола, защото си казват „днес ми е простено“.

Специфични емоции – специфични аромати и текстури

Според специалиста по отслабване д-р Лиза Спангъл, различните видове аромати и текстури, които има в храната ни, се дължат на специфичните емоции, които бушуват в нас. Например, ако копнеете за хрупкав чип за закуска – нещо, което бързо ще сдъвкате със зъби и смелите, това е продиктувано от чувството на неудовлетвореност. От друга страна, ако е нещо от сорта на паста, баничка или сладолед, най-вероятно сте в депресивно настроение, скучаете или сте самотни. Също така подправянето с люто може да е знак, че се нуждаете от промяна.

Какво се случва в тялото, ако ядете джинджифил всеки ден?

5 здравословни навика, които саботират отслабването ви

Детокс за 7 дни: Как да прочистите тялото?

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

titia ( преди 5 години )
az se hrania dosta pove4e , i to za6toto vse iskam da imam sili da se spraviam s naleja6ti zada4ki ,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар