IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ползи от работенето в изправено положение

8 февруари 2019 09 50

Рискът от затлъстяване е по-малък

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Заседналият начин на живот е рисков фактор за появата на някои здравословни проблеми. Повечето хора не се движат достатъчно, прекарват с часове пред компютъра, изгърбват се на стола, ядат на крак и после се чудят защо не се чувстват добре.

Ако се замислим, ще установим, че доста професии са свързани с работа на бюро. Това води до болки в гърба, тежест в краката, затлъстяване и разширени вени, затова лекарите препоръчват да се прави разходка на всеки час.

Гледайки продавачките в по-големите хранителни магазини, си мислим, че е страшно изморително да работят цял ден прави, но според някои лекари това си има своите предимства за тялото. Те могат да подобрят здравето и същевременно да увеличат производителността.

Какви са ползите от работата в изправено положение?

Грижа за сърцето

Продължителното седене води до редица заболявания, като най-разпространените са тези на сърдечносъдовата система. Ако работите на регистратура, например, може да предпазите сърцето си. Едно проучване показва, че работата в изправено положение намалява нивата на общия холестерол и повишава тези на добрия.

По-бърз метаболизъм

Стоенето в изправено положение, както например правят служителите в някои офиси на мобилни оператори, насърчава работата на метаболитната система. Ставайки от стола, човек подобрява кръвообращението в краката, намалява нивата на кръвната захар и телесните мазнини около кръста.

По-нисък ръст от затлъстяване

Математиката е проста – ако приемате повече калории, отколкото изгаряте, качвате килограми. Разбира се, хранителният режим и спортуването са най-лесният начин да предотвратите затлъстяването, но ако работите прави, има по-голяма вероятност да изгорите някоя излишна калория движейки се. В това положение тялото изгаря повече калории в минута – около 0,34.

Стойката се подобрява

Болки в гърба са често срещан проблем в почти всеки офис, в който хората работят по бюрата. Има дни, в които човек може да не стане от стола с часове. Стоенето прав може да намали болката в гърба с до 54%. Освен това стойката се подобрява.

По-висока производителност

Както стана ясно, онези от работниците, които стоят повече прави и се движат, са с по-добро кръвообращение. Това стимулира мозъчната активност, което е предпоставка за по-добро настроение и повишаване на производителността.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари