IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета без глутен – кои са предимствата й?

14 февруари 2019 06 30

Вижте в кои случаи е подходяща

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Избягването на храните с глутен е съзнателен избор, който правят много хора. В повечето случаи те прибягват до подобна диета не заради суета, а поради някакъв здравословен проблем. И разбира се, безглутеновите продукти стават все по-популярни и скъпи.

Диетата без глутен не бива да е поредната мода, а начин, с който човек да се почувства по-добре. Въпросният протеин се среща в пшеницата, ечемика и ръжта, но може да бъде открит в киселото мляко, сиренето, някои колбаси и много други продукти, които ние използваме ежедневно. Той действа като слепващ агент. Повръщане, гадене, хронична умора, по-слаб метаболизъм, подуване, възпаление, раздразнителност, депресия, са част от страничните ефекти от консумацията му.

Глутенът не се препоръчва при хора, които имат заболявания като целиакия, повишена и понижена функция на щитовидната жлеза, синдром на раздразненото дебело черво, лупус и други. Попадайки в тялото, той уврежда тънките черва, съответно се нарушава работата на храносмилателната система. И по този начин организмът трудно усвоява важни микроелементи от храната.

Смята се, че голям процент от хората, при които се наблюдава възпалителен процес в тялото, могат да се погрижат за своето здраве, като спрат глутена. Въпреки че има много диети без протеина, от които хиляди са доволни, всеки трябва да си направи необходимите изследвания, преди да предприеме елиминирането на глутена от менюто си.

Кои са ползите от храненето без глутен?

Грижа за кожата и косата

При хората с хормонални проблеми, например, се наблюдава омазняване на кожата поради дисбаланса, който се появява в някакъв момент. Той може да бъде овладян с правилно хранене. Ако се приемат храни без глутен, при кожата и косата се наблюдава съществена промяна. Обривите намаляват, излишният себум също, кожата се изчиства. От друга страна усвояването на хранителните вещества от тънките черва се подобрява със спирането на глутена. Това ще подобри растежа на косата и ще я направи по-здрава.

По-добро храносмилане

Само седмица след елиминирането на глутена ще забележите, че храносмилателната ви система работи по-добре. Подуването и газовете ще изчезнат, а в дългосрочен план червата ще абсорбират повече микроелементи, от които тялото се нуждае ежедневно.

Край на възпалението в тялото

Яденето на храни с глутен води до имунен отговор в тънките черва, който постепенно ги уврежда и причинява възпаление. Ако се консумират храни без протеина, неприятните симптоми като спазмите в стомаха изчезват.

Повишаване на жизнеността

Хората, страдащи от непоносимост към глутен, нямат достатъчно енергия. Понякога се чувстват изморени още от сутринта или нямат сила следобед. Това пречи на рутинните им действия. Когато подобрят чревната флора чрез премахване на глутена, те се чувстват доста по-жизнени.

По-силна имунна система

Когато се натрупа по-голямо количество глутен, то потиска функциите на имунната система. Затова някои хора хващат вируси и се разболяват по-често от останалите. За да се избегнат по-сериозни хронични болести, по-добре е някои хора с по-слаба имунна система да започнат безглутенова диета.

Чупливи нокти, пъпки... Кои са признаците на глутенова непоносимост?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари