IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,5 млн. българи борят затлъстяване: Бариатричната хирургия – шанс за нов живот

14 февруари 2019 09 30

Освен диети, още един начин за борба с килограмите

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Близо 1,5 млн. българи се борят със затлъстяването. Бариатричната хирургия дава нов шанс на хората с наднормено тегло да редуцират излишните килограми и да се преборят със съпътстващи заболявания.

Латинка Милева от пациентската организация „Моят нов живот“ успява да се справи със свръхтеглото именно благодарение на бариатрична операция.

Жената е тежала около 50 килограма, но след преживян силен стрес става почти 80 кг. След това стига до 100 кг и си докарва още болести, докато не стига до д-р Константин Гроздев „Александровска болница“. Той я оперира и само за 8 месеца тя успява да възвърне предишното си тегло.

„След подобна операция човек може да яде колкото едно бебе“, отбеляза Латина Милева в „България сутрин“.

„Нямате апетит, имате много енергия – ядете по малко и се чувствате като нов човек. Видимо също се променяте“, сподели още тя.

„Бариатричната хирургия е оперативен метод за лечение на високостепенно затлъстяване. Намалява се обемът на стомаха, пациентите се засищат бързо. Пътят на храната заобикаля и не се усвояват всички вещества, които се приемат с храната. На базата на това пренареждане се променя хормоналната продукция, което променя цялостния метаболизъм на пациентите“, разясни метода хирургът д-р Гроздев.

Операциите се правят безкръвно, а подобна интервенция в „Александровска болница“ струва 11 хил. лева. Пациентът заплаща само за операцията. Всички изследвания преди и след операцията се плащат от НЗОК, стана ясно от думите на д-р Гроздев.

„България е на едно от челните места по детско затлъстяване в Европейския съюз. В САЩ и Западна Европа се извършват такива операции и при деца. В България това е свързано с правни въпроси, има и социален момент. На фона на застрашаващата епидемия от затлъстяване, трябва да се помисли сериозно и по този въпрос“, каза още хирургът пред Bulgaria ON AIR.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари