IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 храни, богати на желязо, които да консумирате

19 февруари 2019 06 30

Минералът е важен за човешкото тяло

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Желязото е изключително важен минерал за човешкото тяло. Той участва в синтеза на хемоглобин и доставя кислород до тъканите и органите. Той е от особено значение за правилното функциониране на главния мозък и състоянието на имунната система.

Когато в организма има недостиг на желязо, хемоглобинът се понижава. Човек изпитва умора, отпадналост, замайване и може да развие анемия или други здравословни проблеми. Затова той трябва да се набавя всеки ден чрез храната.

Нуждите на организма от минерала зависят от възрастта. За 24 часа хората поглъщат около 10-20 мг желязо, но стомахът може да абсорбира не повече от 2,5 мг. Според последните проучвания, възрастните имат нужда от 0,5 до 1,0 мг желязо на ден, докато децата от 0,4 до 1,0. При жените в детеродна възраст количеството се увеличава до 2,0 мг, а при бременните от 2,0 до 5,0 мг.

Ето 6 храни, които може да похапвате, за да си набавите желязо:

Миди

От морските дарове, те са с най-голямо съдържание на минерала. В 100 грама консервирани миди има около 29,45 мг желязо. Съдържанието може да варира като количество в зависимост от вида миди и мястото, от което са добити.

Месо

Лекарите препоръчват на анемичните си пациенти да ядат дреболии като дроб, сърца, мозък, както и бъбреци. Те са най-питателни откъм желязо. Например в 100 г черен дроб има над 6 мг от минерала.

Зърнени закуски

Те често са основен източник на желязо за много хора, но стига да са правилните, защото има много продукти, които не са от най-полезните. В тях не трябва да има добавени захари. Пълнозърнестите са най-подходящи. В 100 г овесени трици, например, има 5,41 мг. Пшеницата, спелтата и различните оризови храни също са добър вариант за старт на деня.

Черен шоколад

Ако обичате сладкото, ето една причина да ядете повече шоколад, богат на какао и желязо, отколкото вредни пакетирани десертчета. В един истински черен шоколад има около 17 мг от минерала. Той трябва да е с поне 70% какао, за да е натурален и полезен. Така едно блокче от него може да задоволи ежедневните нужди на човек за сладко и желязо.

Варива

Белият боб съдържа най-голямо количество желязо. В боба и лещата има по около 10 мг от минерала на 100 грама, докато в нахута и други варива се срещат между 4 и 6 г.

Плодове

Ако се нуждаете от желязо този сезон, може да наблегнете на цитрусите. Яжте много лимони, портокали, мандарини и грейпфрути. Така ще подсилите и имунната система. В тях има най-много желязо, иначе други плодове, в които се среща минералът, са боровинките, сливите, пъпешът и мангото.

Как желязото във вашето меню може да промени живота ви

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари