IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За по-стегнато тяло – скачайте на батут

26 февруари 2019 06 34

Съчетайте полезното с приятното

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Виждали ли сте как децата се забавляват, скачайки на батут? Искало ли ви се е и вие да се включите? Това вече е напълно възможно, защото все повече зали предлагат тренировки с подобно съоръжение, само че в минивариант.

Батутите не са само за децата. Освен доброто настроение, което носят подскоците на тях, те имат още много ползи за тялото. Подобно на всяка друга кардио и аеробна тренировка, тези упражнения помагат за укрепване на мускулите и влизане във форма. Докато сте в постоянно движение нагоре и надолу в продължение на 40 минути или 1 час, кръвообращението се подобрява и мазнините се топят по-лесно.

„Всеки клас е интензивен, но забавен, съчетавайки бързи и бавни скокове, вариации на традиционните аеробни стъпки, динамични спринтове и силови движения, подобно на кондиционните тренировки“, коментира треньорът по скачане на минибатут Джейкъб Навотни.

Редовното скачане на батут има своите предимства за оформянето на бедрата, корема и ръцете. Може да се носят и тежести за допълнително натоварване. Само 10 минути на батута се равняват на изминаването на 1 миля. Отскоците стимулират метаболизма и по този начин организмът усвоява по-лесно погълнатата храна.

Кои са основните предимства на скачането на минибатут?

Упражненията са доста по-ефективни от джогинга и аеробиката. Чрез тях излишните мазнини в тялото се топят за по-кратко време. Те са благоприятни за онези, които имат проблеми с костната плътност.

Хората, които скачат редовно, могат да увеличат капацитета на белите си дробове. Освен това този вид тренировки намаляват стреса, натрупаното напрежение и болката в кръста и гърба. Ето защо се препоръчват на хора, които работят в седнало положение и бързо се схващат.

Скоковете на минибатут подобряват баланса и координацията. След няколко опита човек има по-голяма свобода на движение. Доказано е, че този тип тренировки са полезни и за спортисти, които се възстановяват от травми.

Тренировките с минибатут са подходящи както за възрастни, така и за деца. Комбинирани с балансиран хранителен режим, те са отлично средство за извайване на тялото в края на зимата.

Не на последно място, както всяко кардиоупражнение, скачането на това съоръжение също води до по-обилно потене. Така тялото се детоксикира по-лесно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари