IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Непослушните половинки съкращават живота ви

27 февруари 2019 09 30

Те увеличават стреса във връзката

IStockphoto

IStockphoto

Съжителството с партньор, който не ви слуша може да съкрати значително живота ви. Причината е, че ежедневният стрес е голям и увеличава напрежението в дългосрочен план. Това показват резултатите от проучване на екип от Университета в Единбург.

Хроничният стрес е водеща причина за сърдечни заболявания, рак, белодробни болести, инциденти, цироза на черния дроб или самоубийство, сочат данни на Американската психологическа асоциация.

„Ако хората имат някого, на когото могат да разчитат, който ги подкрепя, това означава, че те ще се справят по-лесно със стреса“, коментира д-р Сара Стантън.

Психолозите стигат до тези изводи след като проследяват 1 200 души на възраст между 25 и 74 години, които живеят с партньора си, в продължение на 20 години. Те са се съгласили да участват в национално проучване в САЩ, като отговаряли на въпроси за това дали половинките им ги разбират и оценяват. Също така те попълват въпросник в продължение на 8 дни, относно стресовите ситуации в ежедневието им, свързани с работата, половинката и семейството.

Участниците са посочили, че усещат негативни емоции като страх, безнадеждност, разочарование и безпокойство, както и положителни като радост, спокойствие, удовлетворение или гордост.

Изследователите установили, че хората, които не реагират добре на ежедневния стрес, са тези, които чувстват, че техният партньор е станал по-малко грижовен към тях през последните 10 години. Те открили, че хората, които са съобщили, че партньорът им е по-малко отзивчив, имат с 42% по-висок риск от смърт в рамките на 20 години от провеждане на проучването.

Екипът е на мнение, че тази връзка може да се обясни с намалената способност на тези хора да се справят с негативните емоции, причинени от ежедневния стрес, който носи половинката им.

Изследователите не обясняват подробно как борбата със стреса може да увеличи риска от смърт. Въпреки това те уточняват, че хроничният стрес допринася за увреждането на тялото по различни начини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

ку ку ( преди 5 години )
не внушавайте грешната теза, че някой трябва да слуша, особено на Балканите - това са жените, има друг начин - обсъждане, преценяване, консултации и ако не става, всеки по пътя си, всичко друго е трай коньо, за зелена трева, докато гушнеш букета.......
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар