IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 3 здравословни съвета за по-добър живот

4 март 2019 07 00

Как да подобрим качеството си на живот?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Съвременният свят, в който живеем, е изключително динамичен. Ежедневно се сблъскваме с безброй много задачи и често в бързината прибягваме до не особено здравословни стъпки.

Да се научим да се грижим за себе си обаче е изключително основополагащо за цялостното ни състояние и кондиция. По-концентрирани сме, имаме повече сили, по-лесно минаваме през всякакви препятствия.

За да постигнем тази хармония с тялото си е добре да си наложим няколко здравословни практики, които ще направят живота ни по-качествен и определено ще ни накарат да се чувстваме по-добре.

Представяме ви топ 3 на здравословните съвети, които трябва да се превърнат в закон за всеки ден.

1. Наспете се!

В днешно време живеем в забързан свят, в който трябва да свършим много неща, но никога нямаме време. Изморени сме, стресирани сме, и все повече хора се оплакват от тревожност и панически атаки. Повечето хора не си отдават време за почивка, пък да не говорим за здравословен сън. А сънят е един от най-важните здравословни навици, които трябва да си създадем. Тялото ни има нужда от почивка, мозъкът има нужда да изключи. Изключително важно е да намерим времето, за да презаредим тялото си за следващия ден. Минималното време, в което един здрав човек трябва да спи, е 8 часа!

Колко от нас всъщност успяват да си набавят тази почивка? Също така, сънят трябва да бъде спокоен и непрекъснат. Ако успеем да си създадем този навик, ще забележим, че сме по-свежи и по-работоспособни на следващия ден. Шансовете ни да се поддадем на настинка и грип намаляват, имаме повече енергия за спорт и нивата на стрес намаляват. А черешката на тортата е, и че хубавият здрав сън помага при отслабване и засилва метаболизма. Така че махайте телевизорите, компютрите и телефоните от спалнята, създайте си уютна атмосфера и бързо в кревата!

2. Движете се!

Този съвет сте го чували сигурно над хиляда пъти и пак не е достатъчно. Това е нещо, което трябва да си напомняме всеки един ден. Движението е здраве! Не само, че ако спортувате ще получите желаното си тяло, ами и цялостното ви здравословно състояние ще се подобри. Чрез движението и изпотяването изкарваме токсини, които са ужасно вредни за нашия организъм. Освен това заздравяваме мускулите, които подпомагат костната ни структура и предотвратяват болежки в ставите и схващания. Да не говорим за ендорфина и серотонина, които се произвеждат в мозъка в следствие на физически упражнения.

А под движение не трябва само да мислим за фитнес!

Има толкова начини да спортуваме, като в същото време се забавляваме. Запишете се за групови часове, идете на танци, разходете се в парка или в планината, или се насладете на една отпускаща йога сесия. Каквото и да изберете, движете се, защото движението е здраве!

3. Подбирайте храната си!

Състоянието на нашето тяло зависи най-много от това какво слагаме в него. Храната е най-важният ни източник на енергия и от това какво ядем ще зависи как ще се чувстваме. Залагайте на бавните въглехидрати, не само защото от тях не се пълнее толкова, ами и защото се разграждат бавно и ще имате източник на енергия през целия ден. Много е лесно да хапнем нещо сладко набързо, което ни повдига за около половин час и веднага след това, хоп, пак се чувстваме като пребити. Също така наблягайте на зеленчуци и плодове – всичките витамини и минерали, които съдържат, са фундаментални за нашето здраве.

Ако имате недостатък на Витамин D, ще се чувствате по-потиснати, ако ви липсва Витамин B, може да имате проблеми със зъбите, а ако в тялото ви няма достатъчно магнезий, ще се чувствате по-раздразнителни. Откривайте начини да си доставяте необходимото количество плодове и зеленчуци, било то в салати, като гарнитура или смутита.

Избягвайте „шумкащите храни,“ тоест всичко, което идва в шумна опаковка – чипсове, шоколади, бонбони и т. н. Не прекалявайте с млечните продукти, защото те доста трудно се усвояват от нашия организъм. Не се притеснявайте да бъдете претенциозни, когато става въпрос за това, което слагате в тялото си, все пак вашето здраве трябва да бъде най-важният приоритет!

Автор на статията: Анина Юрукова

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари