IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бирата – толкова здравословна, колкото и виното

14 март 2019 06 30

Това показва ново проучване

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Бирата е толкова полезна за здравето, колкото виното. Това установява проучване, публикувано в „Journal of Epidemiology and Community Health“ и цитирано от „Daily Mail“.

Според екипа от учени, проследил 19 000 възрастни, бирата е полезна за сърцето и предотвратява образуването на съсиреци. Освен това някои видове от напитката, любима на много мъже и жени, съдържат ценни антиоксиданти, които премахват токсините от тялото.

Четирима на всеки десет души, които не пият бира, са посочили, че имат по-разклатено здраве. Разбира се, то не се дължи само на липса на консумация на бира. Но за разлика от тях, само един от всеки четирима, които пият бира, вино и други спиртни напитки, се чувстват по същия начин. Дори хората, които пият бира често, са с по-добро здраве отколкото тези, които се въздържат.

Проучването показва, че изпиването на чаша бира на ден е толкова полезно, колкото и чаша червено вино. То е взело предвид възрастта, заетостта, физическата активност и навиците на участниците.

„Употребяващите алкохол показват по-ниска честота на заболеваемост, отколкото въздържателите“, коментира Д-р Фернандо Родригес-Арталехо, ръководител на изследването.

„Колкото по-висока е консумацията на вино и бира, толкова по-ниско е неоптималното здраве“, смята той.

Предишни проучвания показват, че бирата е богата на витамин В6, който предотвратява натрупването на хомоцистеин – вреден химикал в организма, който причинява сърдечни заболявания.

Бирата и виното спомагат за блокиране на противовъзпалителния механизъм на организма, който обикновено причинява хрема и сълзене на очите. Също така може да имат положителен ефект върху имунната система и отделянето на назални секрети. Въпреки това, специалистите препоръчват да се пият с мярка.

Четете още:

Газираното по-вредно от алкохола

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари