IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съпрузите стресират жените два пъти повече от децата

12 март 2019 16 00

Това сочи ново проучване

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Съпрузите стресират жените си два пъти повече в сравнение с децата. Това показва проучване на екип от Университета в Падуа. Според него с течение на времето това може да доведе до здравословни проблеми и при двамата.

В днешно време жените са много повече от домакини. Те са направо киборги – стават рано, правят закуска, преобличат детето, водят го на детска градина или училище, работят, готвят, чистят, грижат се за сметките... Ако нямат баби и дядовци, както и подкрепата на своите мъже, тялото им е подложено на по-голямо количество оксидативен стрес, който причинява много болести.

За да установи как мъжете се отнасят към съпругите си, които вършат куп неща, сайтът Today.com прави друго изследване. Над 7 000 майки на различна възраст са интервюирани. Повечето от тях дават оценка от 8,5 от 10 за нивата на стрес, с които се сблъскват ежедневно. Общо 46% от участничките са признали, че съпрузите ги стресират много повече от децата (при някои повече от едно на брой).

Интересен е фактът, че всеки 3 от 4 майки със съпрузи/партньори признават, че вършат по-голямата част от домакинската работа и се грижат много повече за децата от половинката си.

Данните сочат още, че една на 5 майки споделят откровено, че се чувстват стресирани, защото съпрузите не им помагат достатъчно. Те посочват още в анкетните карти, че нямат достатъчно време, за да свършат всички задачи, които имат за деня, което още повече ги напряга. Поради това често перат и готвят по нощите или приготвят нещо друго, свързано с дома.

Междувременно друго проучване показва, че мъжът може да стресира доста повече жена си, но здравето му се влошава, когато тя почине. Причината е, че вече няма кой да се грижи толкова добре за него. Но при жените е точно обратното – когато мъжът си отиде пръв, животът за жената тепърва започва.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари