IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 здравословни предимства на джинджифила

27 март 2019 12 50

Кои са те?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

От няколко години насам темата за суперхраните е изключително популярна. Всяка година се появяват нови и нови храни, които уж магически ще ни помогнат да отслабнем, да засилим имунната си система и прочее. Повечето от тях са измислици, но има една храна, която абсолютно заслужено може да се нарече суперхрана. Това е джинджифилът. Джинджифилът, особено неговият корен, съдържа субстанция, наречена джинджерол, която има изключително много здравословни качества. Ето и някои от тях.

Борба с инфекциите

Джинджеролът е биоактивна субстанция, която действа като натурален антибиотик. Той помага при борбата с различни инфекции и дори някои вирусни заболявания. Джинджифилът е особено полезен през грипните сезони и може да бъде използван като предпазна мярка, както и с цел да облекчи симптомите и подпомогне по-бързото оздравяване. Добра идея е да си правим отвара от джинджифил. Обелете няколко коренчета, нарежете ги на малки парченца и ги оставете да поврят в кипнала вода за около 40 минути. Колкото по-дълго се вари, толкова по-силна става отварата. Тя може да бъде пита чиста, но тези, които не харесват вкуса, могат да добавят и малко мед.

Подобрява функцията на мозъка

Хроничните инфекции и оксидацията в тялото са причината и за по-бързо стареене, което води и до болести като алцхаймер. Антиоксидантите и други био активни субстанции в джинджифила могат да спрат оксидацията и инфекциите в мозъка, забавяйки стареенето и болестите, които го съпровождат. Освен това, джинджифилът може да помогне на паметта ни и да изясни мислите ни, правейки ни по-продуктивни и концентрирани.

Край с болката и дискомфорта

Джинджифилът, особено приет като екстракт или във формата на прах, значително подпомага болките в тялото. Той може да се използва за борба с главоболието, болки в гърлото и дори менструални болки. Отварата от джинджифил пък е много ефикасна при борба с проблеми като болки в стомаха, храносмилането и сърдечносъдовата система. Джинджифилът рязко намалява лошия (LDL) холестерол и помага за по-лесното храносмилане на здравословни храни.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари