IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великден наближава! Полезни или вредни са яйцата?

27 март 2019 12 30

Специалисти съветват по колко да ядем

Източник: Istockphoto

Източник: Istockphoto

С наближаването на Великден не само скочи цената на яйцата, но и започнаха дискусиите колко полезни са те за организма и по колко трябва да ядем на ден. Според американско проучване, консумацията на повече от едно яйце на ден повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Друго пък, което е проведено в Китай, сочи че добрият холестерол понижава рисковете.

„Яйцата са най-евтиният източник на протеин и то с най-висока биологична стойност, тоест с най-добра усвояемост, за разлика от всички други източници на протеини“. Това заяви пред Bulgaria ON AIR фитнес инструкторът Мартин Гергов. В студиото на „България сутрин“ той обясни дали консумацията на яйца е опасна за здравето.

„Протеините са важни, защото те предпазват мускулатурата от разграждане, без значение дали тренираме за повишаване на мускулната маса или релеф. Тоест когато се отслабва, трябва да сваляме мазнините, а не мускулите, ето защо трябва да приемаме необходимото количество белтъчини“, посочи той.

Хранителният режим, който имаме, е важен не само за фигурата ни, а най-вече за нашето здравословно състояние, коментира доц. Кирил Карамфилов. Той бе категоричен, че холестеролът в яйцата не вреди на сърцето, както твърдят учените в САЩ.

„30-годишно проследяване на над 20 хиляди души показва, че прием над 300 милиграма холестерол, което значи яйце и половина, води до честотата на сърдечносъдовите инциденти“, обясни кардиологът, според когото начинът на живот на американците се различава доста от този на българите.

Той уточни, че все пак става въпрос за данни, валидни за САЩ и начина на живот на американците.

„Много е важно един човек дали спортува. Ако тези количества ги яде човек, който е затлъстял, ще си навлече сърдечни проблеми. Аз правих по 10 километра крос, силова тренировка, спазвах хранене на всеки три часа, пиех на ден по 5 литра вода“, каза още Мартин Гергов, който е направил собствен експеримент за ползата и вредата от консумацията на яйца.

Яйцата може да са полезни, но не бива да се комбинират с червени меса в едно меню, захари също, допълни д-р Карамфилов.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари