IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преяждането по празниците ни прави по-щастливи

30 април 2019 08 30

Това твърди диетологът Огнян Симеонов

Източник: Istockphoto

Източник: Istockphoto

Преяждането по празниците ни прави по-щастливи. Въпреки големите трапези и вкуснотиите, които сме изяли от тях по Великден, ние не бива да изпитваме угризения, а по-скоро да внимаваме с количеството. Това заяви пред Bulgaria ON AIR диетологът Огнян Симеонов.

„Това преяждане води до едно щастие. Няма нищо проблемно човек да преяде. Повечето хора, преяждайки се чувстват виновни. Да изключим вината за това, което сме изяли, защото вината сама по себе си ни прави проблем на тялото. Това, което го имаме на трапезата, можем да го изядем, да преядем“, обясни той.

Специалистът уточни, че ако последното хранене по празниците е преди 19 часа, човек няма да изпитва дискомфорт в стомаха.

Симеонов изтъкна, че гладуването в делнични дни е много по-вредно, отколкото преяждането покрай Великден. И добави, че някои хора са толкова заети, че ядат само един път на ден или умишлено се ограничават.

Тялото не може да преработи до 150 грама филе за едно хранене, каза специалистът, според който не бива да се смесват прекалено различни храни като козунак, месо, яйца, салати. Това натоварва твърде много храносмилателната система.

„Повечето хора наблягат на десертите. Това, когато го правим в по-късни етапи, не е добре за тялото“, посочи той.

Въпреки че много хора вече са на работа, други са си слели почивните дни за Великден и Гергьовден и ще продължат с празничните трапези. Диетологът предупреди, че козунаците и сладкишите, които са останали, е по-добре да се ядат на закуска, а не по-късно през деня.

Четете още:

Колко яйца да ядем на ден?

Отслабни през пролетта: Помагат ли варените яйца?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари