IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доказано: Стресът на работното място е свързан с по-бързото стареене

16 май 2019 11 30

Учени обясняват как се случва това

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Не се нервирайте на работното си място. Американски специалисти стигнаха до извода, че предизвиканият стрес и напрежение в офиса може да доведе до по-бързо стареене. Същото се отнася и до онези, които изпитват стрес по време на учене, съобщава MedicalXpress.

Според учените, напрежението по време на работния процес е свързано със скъсяване на дължината на теломерите и с клетъчно стареене.

Изводът идва след получените резултати по време на изследване на учени от Мичиганския университет обхванало 250 студенти, които едновременно следвали и работели по специалността си.

Била изследвана дължината на теломерите, които защитават ДНК от увреждания при клетъчното делене, до началото на обучението и след това.

Теломерите са индикатори за клетъчното стареене, тъй като се подкъсява дължината им в клетките, които са към края на живота си. Оказало се, че при напрегнат учебен процес стареенето на ДНК се ускорява около 6 пъти.

При това отрицателният ефект зависи от продължителността на занятията.

По думите на учените, подобна връзка може да се наблюдава у хора с други професии, както и в ситуации, при които човек няколко седмици или месеца е подложен на продължителен стрес.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари